Ruszin-Szendi Romulusz

Leváltása után a honvédségtől is kirúgták Ruszin-Szendi Romulusz volt vezérkari főnököt

Ország

Április végén mentette fel Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét.

A korábban a debreceni Bocskai Dandárt is irányító Ruszin-Szendi június végén a másik posztját is feladta a honvédségnél – tudta meg a hvg.hu. Sokáig úgy volt, hogy a dandártábornok diplomataként folytatja, és az ankarai magyar nagykövetség vezetését bízzák rá, végül „más döntés született”.

Ruszin-Szendi Romulusz májusban volt 50 éves, vagyis 45 elmúlt és az előírt 25 helyett már 28 év szolgálati ideje volt, így tökéletesen megfelelt a januári, 8/2023-as veszélyhelyzeti kormányrendelet előírásainak, amelyre hivatkozva az elmúlt fél évben már több száz másik tisztet, főtisztet kirúgtak a honvédségtől. Vagyis vélhetően a tömeges kirúgásokat lehetővé tevő „fiatalítás” áldozata lett.  Sokak szerint

a honvédségen belül zajló példátlan leépítés nem más, mint egyfajta politikai tisztogatás, amelyben egyébként Ruszin-Szendi több „saját embere” is elvérzett – végül most ő maga is.

A lap úgy tudja, a volt vezérkari főnök karriertervei között kezdetben az szerepelt, hogy Washingtonban kap majd fontos megbízatást, de erről le kellett tennie. A következő terve egy diplomáciai karrier volt: május környékén úgy állt a helyzet, hogy egy afrikai ország magyar nagykövetségén láthat el diplomataként külszolgálatot, ám azóta ez is lekerült a napirendről. Ezután felmerült, hogy Ruszin-Szendi Romuluszt Törökországba küldik, és az ankarai magyar külképviselet élére nevezik ki nagykövetnek.

Megszólalt a miniszter Ruszin-Szendi Romulusz leváltásáról, Kósa Lajosnak is akadt mondanivalója

Ruszin-Szendit a kinevezése előtt nagykövetjelöltként meg kellene hallgatnia az Országgyűlés külügyi bizottságának is. A testület július 3-án ülésezett, és akkor zárt ülésen meg is hallgatott egy nagykövetjelöltet, de ő nem Ruszin-Szendi volt, hanem az újonnan nyíló nicosiai nagykövetség leendő vezetője. Most tehát úgy tűnik, mégsem így alakul a jövője, mert állítólag „más döntés született.”

Így egyelőre nem világos, milyen poszton fogja a jövőben a „haza szolgálatát” folytatni Ruszin-Szendi, aki 2021-ben lett a honvédelmi tárca helyettes államtitkárából a honvédség első embere – legfiatalabb parancsnokként.