Ruszin-Szendi Romulusz

Felmentették tisztségéből Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvéd Vezérkar főnökét – ez lehet az oka

Ország

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.

A honvédelmi minisztérium közleménye szerint a lövész végzettségű Böröndi 30 éves pályafutása során különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben. Európai, illetve Európán kívüli NATO műveletben is részt vett. Böröndi altábornagy legszélesebbkörű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, valamint NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkar főnök helyettes. Elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját. Jelenleg Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban.

Hadházy Ákos nem szívbajos: a luxusgépekkel röpködő Ruszin-Szendi Romulusz “szembeköpte” a magyarokat

Ruszin-Szendi altábornagy komoly érdemeket szerzett a katonai kiképzés felgyorsításában és korszerűsítésében, illetve jelentős lépéseket tett a Magyar Honvédség harcképességének növelése érdekében. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a haza szolgálatát más területen fogja folytatni – közölte a minisztérium.

Hozzátették: az új vezérkari főnök kiemelt feladata a fentiek továbbvitelén túl a megkezdett szervezeti kultúra változtatás folytatása és egy modern, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes Magyar Honvédség kialakítása.

Ruszin-Szendi felmentésének oka nem publikus, de a 444.hu megjegyzi, különös egybeesés, hogy pont csütörtökön, azaz 27-én jelent meg az Átlátszón egy cikk arról, hogy Ukrajnába tartó katonai gépeket videóztak le a győri reptéren. A Honvédelmi Minisztérium többször is kijelentette, nem engedélyezték az Ukrajnának szánt helikopterek áthaladását a magyar légtéren.