“A magyar adófizetők forintjaiból felelősségteljesen gazdálkodó magyar közmédia” nagyon megsértődött az RTL-re, mert az több pénzt fizetne a BL-meccsek közvetítéséért

Ország

Az RTL szerezheti meg az európai foci csúcseseményének, a Bajnokok Ligájának közvetítési jogait az MTVA elől – értesült nemrégiben a Media1.

Az RTL-nek a győzelem érdekében az M4 Sport tévécsatornát működtető, állami hátterű, mintegy 130 milliárd forintból működő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap elől (MTVA) kell elvinnie a futballjogokat.

A Media1 informátorai szerint 2024 őszétől nagyságrendileg 9 és 11 millió euró közötti összeget kellene az RTL Magyarországnak kifizetnie a jogokért.

Egy beszélgetőparterük úgy fogalmazott: az MTVA eltaktikázta magát, valószínűleg nem gondolták, hogy lesz bárki, aki az általuk betett ajánlatnál is magasabbat mond majd: azzal számoltak, hogy üzletileg nagyon nehezen termelhető ki a jogdíjak költsége.

Az MTVA felháborodott közleményben reagált

Az elmúlt közel 10 esztendőben a magyar közmédia minden magyar polgár számára ingyen, az ország teljes területén, a legnagyobb elérhetőséget nyújtva biztosította a legrangosabb európai kupasorozatot a csatornáin. Ezt az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető elvet eddig sosem írták felül kereskedelmi szempontok, azonban az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került

– közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája az MTI-vel.

Az Országgyűlés jóvoltából – Európában a közszolgálati médiumok között szinte egyedülálló módon – a kereskedelmi társaságok helyett a magyar közmédia biztosította a Bajnokok Ligája mérkőzéseit a nézők számára.

“A pénz és a kereskedelmi szempontok ezt az időszakot lezárták. Az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került”

– olvasható a közleményben.

“A Bajnokok Ligája 2024-27 közvetítési díját olyan mértékben tornázta fel sajtóértesülések szerint az RTL, amely a magyar adófizetők forintjaiból felelősségteljesen gazdálkodó magyar közmédia számára már nem teszi lehetővé annak kifizetését. Ugyancsak sajtóértesülések szerint az RTL ajánlata azt jelentheti, hogy számára egy mérkőzés jogdíja 100 millió forintba fog kerülni, melyet tovább növelnek még a közvetítési költségek. Ha ez igaz, akkor ezt az összeget a magyarországi RTL minden bizonnyal a nézőktől fogja beszedni. A médiaelemzők szerint egyre csökkenő nézettségű RTL az elvesztett piaci pozícióját, nézettségi tendenciáit akarja ezzel javítani”

– tartalmazza a közlemény.

Természetesen a nemzeti labdarúgó válogatott összes mérkőzése továbbra is az ingyenesen elérhető legnézettebb és legkedveltebb magyar sportcsatornán, az M4 Sporton lesz látható – írták.