Napozás uv-sugárzás

Időjárás-jelentés a hétvégére: sokakra nehéz napok várnak, és még le is éghetnek

Ország

Berobbant a nyár, és úgy fest, néhány hónapig nem is szándékozik odébállni.

Szombat reggel még kisebb körzetekben felhősebb lehet az ég, de ezek feloszlása után általában sok napsütésben lesz részünk a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett. Egy-egy futó zápor nem zárható ki. A keleties szelet élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntőrészt 24 és 28 fok között várható – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnap napos idő várható gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, néhol záporral, zivatarral. A keleti, északkeleti szél néha megélénkül. A hajnali 9, 15 fokról délutánra 23 és 28 fok közé melegszik fel a levegő.

A keringési panaszokkal élők és az idősek számára nehéz nap jön

Szombaton nem lesz időjárási front felettünk, de a további melegedés hatására a fokozottan érzékenyek körében melegfronti tünetek előfordulhatnak – írja az Időkép.

Emiatt migrén, dekoncentráltság, tompaság, fáradékonyság, vérnyomás-ingadozás, esetleg rosszullét továbbra is jelentkezhet, valamint felerősödhetnek a gyulladásos tünetek.

Nehéz nap vár az idősekre és a keringési rendszer betegségeivel élők számára, így ők napközben lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Az érzékenyebb bőrűek könnyen leéghetnek

Nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton az ország több részén – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-nek küldött figyelmeztetésben azt írták: szombaton a Közép-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön az UV-index meghaladja a 7-es értéket.

Felhívták a figyelmet arra, ezeken a területeken fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék az emberek a napozást és javasolt vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet – tették hozzá.