Vágó István temetése

Elbúcsúztatták Vágó Istvánt, egy fideszes politikus is lerótta kegyeletét

Ország

Nyilvános megemlékezésen búcsúztatták el a közelmúltban elhunyt Vágó István újságírót, televíziós műsorvezetőt, DK-s politikust csütörtökön a fővárosi Szent István parkban. Az online is közvetített eseményen Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és Verebes István színész, rendező, dramaturg, műsorvezető mondott beszédet.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: kitűnő embertől búcsúznak, akit a legtöbben televíziós személyiségként ismertek meg – tette hozzá. Zenész volt, nyelvzseni, szkeptikus, és utolsó éveiben politikus, valahol az amatőr és a hivatásos politikai lét határán – mondta.

Vágó István sokrétűen homogén volt, szellemi, intellektuális, erkölcsi, közéleti értelemben egyetlenegy fordulat, cikk-cakk, elhajlás nem fedezhető fel a pályáján – jelentette ki a DK elnöke. Kilenc nyelven beszélt, érzelmes, kíváncsi, impulzív, szenvedélyes volt – emlékeztett vissza Gyurcsány Ferenc.

Vágó István temetése
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt miniszterelnök beszédet mond a DK közössége nevében Vágó István újságíró, televíziós műsorvezető, DK-s politikus nyilvános búcsúztatóján a XIII. kerületi Szent István parkban 2023.május 18-án. MTI/Lakatos Péter

Kiemelte, hogy Vágó István 37 évig televíziózott, és ezalatt a műveltségi vetélkedők első számú műsorvezetője lett és maradt. Kvízmesternek hívták, amit ő, mint “kifejezést kifejezetten utált” – fogalmazott. Ateista volt, de mégis hitt. Hitt abban, hogy van különbség jó és rossz között, hitt az emberi méltóságban, a szabadságban, a racionalitás erejében és mindenekelőtt hitt az emberben – jelentette ki.

Arra is kitért, hogy a műsorvezető 1994-től sokszor az SZDSZ környékén tűnt fel, de nem volt a párt tagja. Amikor “egyre sűrűbb lett a magyar közélet levegője 2010 után, akkor érkezett hozzánk” – tette hozzá. Nélküle más lesz, elveszik egy szín, egy mosoly, egy gesztus, egy tekintet – mondta végül Gyurcsány Ferenc.

“Annyit mondott: fáj valamije, és összesett” – Megszólalt Vágó István özvegye

A volt pályatársak, kollégák nevében beszélő Verebes István arra hívta fel a figyelmet, hogy Vágó István minden róla készült képen mosolyog, mert vidám, jóhangulatú ember volt. A vidámsága, a felkészültsége, az alapossága, ahogy az információkat begyűjtötte, óriási előnyökkel bírt atekintetben, hogy soha nem lehetett rajtakapni nemtelenségen – szögezte le.

Verebes István kiemelte, hogy barátságuk nem egyetértésen alapult, mert sok mindenben nem értettek egyet. Abban azonban nagyon egyetértettek, hogy az embernek, morális tartásának, de legalábbis annak szándékának, feddhetetlennek kell lennie, főleg, ha nyilvánosság előtt szerepel – szögezte le.

Úgy fogalmazott: az a három dolog, amely “maszattalanná tette a barátságunkat”, a humor, a jómodor és a tisztesség volt.

Az ATV tudósítása szerint ellenzéki politikusok mellett Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere is megjelent Vágó István nyilvános búcsúztatásán.

(MTI)