Karmelita könnygáz

Nagy balhé van a Karmelitánál: könnygázzal fújták le a rendőrök a tanár-diák tüntetés résztvevőit

Ország

A pedagógusok előkészítés alatt lévő státusztörvénye ellen demonstráltak hétfőn Budapesten.

A mások mellett a pedagógus szakszervezetek által szervezett Le a bosszútörvénnyel! Le az elnyomással! elnevezésű megmozduláson résztvevők a Kálvin tértől a Ferenciek tere és a Március 15. tér érintésével vonultak a Belügyminisztérium épülete elé.

A belügyi tárca Széchenyi téri épülete előtt Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja beszédében azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a státusztörvény tervezetét, mivel annak nem a közoktatás megjavítása a célja, hanem a pedagógusok megregulázása. Úgy folytatta: ehelyett a kormány olyan jogszabályokkal álljon elő, amelyek betöltik azt a szerepet, amelyet a kabinet az EU felé vállalt, mert – mint fogalmazott – “akkor a közoktatás is javulni fog és pénz is lesz”.

Az RTL tudósítása a négy rendőr által ráncigált Hadházy Ákosról:

 

A tüntetők a Karmelita kolostor előtt rendőrsorfallal találták szembe magukat, és a 444.hu fotói szerint a rendőrök könnygázt is bevetettek ellenük.

Nagy Erzsébet beszámolt arról is: az Európai Parlament “összes nagy frakciója” aláírt egy, az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek címzett levelet, amelyben azt követelték, hogy az EB gyakoroljon nyomást a magyar kormányra a státusztörvény visszavonása érdekében. A demonstráció többi szónoka – köztük pedagógusok és diákok – az összefogás fontosságát hangsúlyozták “az igazságtalansággal szemben”.

A Széchenyi téri demonstráció után tüntetők egy része a Karmelita kolostor elé vonult.

Hétfő reggel a Belügyminisztérium épülete előtt több más résztvevővel együtt Szabó Tímea, Szabó Rebeka, Tordai Bence és Berki Sándor, a Párbeszéd – Zöldek politikusai tartottak demonstrációt.

Fotók: 444.hu, Facebook