Novák Katalin Kékcsén

Novák Katalin: “nem a pénz fogja meghatározni, hogy gyereket vállalnak-e majd a fiatalok”

Ország

Kétnapos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei látogatása keretében női polgármesterekkel folytatott eszmecserét a köztársasági elnök csütörtökön Kékcsén.

Köszöntőjében többletfelelősségnek nevezte saját és a megjelent polgármesterek női vezetői tisztségét, hiszen – mint mondta – össze kell egyeztetniük családi életüket a hivatásukkal. Szólt arról is, hogy a közéleti feladatot vállaló nőkre – mivel kevesen vannak – sokkal nagyobb figyelem irányul, mint a férfiakra. Hangsúlyozta, a női vezetők be tudják bizonyítani a fiatalabbaknak, hogy nem muszáj választani a családi élet és a hivatás között.
Az államfő negyven női polgármesterrel találkozott a Kisvárdához közeli faluban.

Novák Katalin szerint az ilyen találkozók segítenek abban, hogy a női vezetők megerősítsék egymást mindennapi küzdelmeikben. Hozzátette, a megjelent polgármesterek munkája alig különbözik az övétől, hiszen tisztségükkel olyan feladatot vállaltak, amely “arról is szól, hogy a saját legszűkebb környezetükön túl többekért is készek áldozatot vállalni”.

Novák Katalin Kékcsén
Novák Katalin köztársasági elnök (k), Szekeres Katalin (Fidesz-KDNP) polgármester (b) és Seszták Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője hagyományőrző gyerekek táncát tekintik meg a polgármesteri hivatal melletti téren Kékcsén 2023. április 13-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Szekeres Katalin, Kékcse fideszes polgármestere köszöntőjében különleges alkalomnak nevezte a köztársasági elnök látogatását és arról beszélt, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei női polgármesterek milyen alázattal végzik feladatukat a településeik lakosai és az ország érdekében.
A köszöntők után a köztársasági elnök Kékcse polgármesterével folytatott beszélgetést.

Szó esett a magyar családtámogatási politikáról, mellyel kapcsolatban Novák Katalin elmondta: úgy véli jó kezekben van a családok ügye és hozzátette, ha kikérik a véleményét, akkor azzal szívesen segít. Hangsúlyozta, jelenleg sokkal többet kapnak a magyar családok ahhoz képest, mint amikor ők voltak kisgyerekes édesanyák.

Ennek ellenére úgy érzi, “nem a pénz fogja meghatározni, hogy gyereket vállalnak-e majd a fiatalok, hanem az, hogy képesek vagyunk-e felébreszteni bennük azt a vágyat, hogy saját családot alapítsanak”. Úgy fogalmazott: női elnökként missziójának tartja, hogy a fiatal lányokhoz el tudja juttatni azt az üzenetet: ne gondolják azt, hogy ha a gyerekek mellett döntenek, akkor szükségszerű lemondaniuk hivatásukról.

A beszélgetés alatt kitértek a közelgő pápalátogatásra is, mellyel kapcsolatban az államfő egy korábbi találkozásuk részleteit idézte fel, amikor lehetősége volt négyszemközt beszélnie a Szentatyával. Novák Katalin: hozzátette, a pápa kifejezetten hangsúlyozta a női vezetők szükségességét, hiszen sokat tudnak segíteni abban, hogy a béke irányába lépjünk és az előttünk álló nehézségeket leküzdjük. A rendezvényen részt vett Seszták Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője is.

(MTI)