Mikepércsi tüntetés az akkumulátorgyár ellen

Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság az akkumulátorgyárakról szóló népszavazási kezdeményezést

Ország

A helyi népszavazási kezdeményezések elutasítása után az LMP országos népszavazási kezdeményezését is elkaszálta a Nemzeti Választási Bizottság – számolt be a 444.hu.

A bizottság 8 szavazattal döntött az elutasítás mellett, míg a népszavazást 7 tag támogatta.

Ez lett volna a kérdés:

“Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?”

Sasvári Róbert elnök a kezdeményezés megtagadását kérte. Szerinte a kezdeményezés jogszabálymódosítására irányul, mivel megváltoztatná az elrendelendő népszavazási kérdések körét. Elmondta, hogy az önkormányzati törvény a helyi népszavazásra jelenleg is lehetőséget ad, amit akkor kell elrendelni, ha megfelelő helyi választópolgár kezdeményezi. Szerinte az LMP-s kérdés által célzott jogalkotás nincs összhangban az Alaptörvénnyel. Az NVB elnöke szerint a kérdés “burkolt alkotmánymódosítást” foglal magában, ami pedig a tiltott tárgykörökbe tartozik. Az Alaptörvény módosításáról ugyanis nem lehet népszavazást tartani.

Bíróságra viszi a Momentum a debreceni akkugyár ügyét

Az NVB keddi határozata ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, majd a Kúria 90 napon belül dönthet, hogy helybenhagyja vagy megváltoztatja a döntést.

A mostani kérdést még januárban nyújtották be. Korábban az LMP volt az egyetlen párt, amelyik augusztusban sikeresen tudott népszavazást kedeményezni a kínai CATL Debrecenbe tervezett akkumulátorgyára ellen. De miután a helyi választási bizottság októberben hitelesítette a kérdést, a párt mégsem kezdte meg helyben az aláírásgyűjtést, mert azt mondták, inkább egy országos népszavazásba állnának bele. Ez azonban most elbukott a Nemzeti Választási Bizottságon.

Ungár Péter az LMP társelnöke a döntés utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kormány fél az emberek véleményétől, hiszen tudvalevő, mekkora az akkumulátorgyárak elutasítottsága: