Potápi Árpád a a Kanadai Magyar Kulturális Tanács tácbemutatóján

Kanada legjobb magyar néptáncosai között is a kormány narratíváját sulykolta az államtitkár

Ország

Egészen Calgaryig ment a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, hogy a kanadai magyaroknak tartson a nemzeti összetartozás érzését fokozó beszédet a magyar közösség március 15-i ünnepségén szombaton. Az eseményen Kanada legjobb magyar néptáncosai  is felléptek.

Potápi Árpád János hangsúlyozta a magyar szabadságszerető nép, 1848 forradalmi lelkülete ezért talált otthonra olyan gyorsan minden magyar szívében. A magyarság lelke abban a szabadságban gyökerezik, amelyet Szent István óta óhajt minden nemzedék.

Potápi Árpád János Calgaryban, a magyar közösség március 15-i ünnepségén.
Potápi Árpád János Calgaryban, a magyar közösség március 15-i ünnepségén.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanakkor ma Erdélyben és Kárpátalján is csorbul a magyarok szabadsága. A szabadság csorbulásáról van szó, amikor ellehetetlenül az anyanyelvi oktatás, és akkor is, amikor a nemzeti jelképek használatát korlátozzák – mutatott rá  helyi idő szerint szombaton Kanadában, Calgaryban, a magyar közösség március 15-i ünnepségén.

Orbán kiszólt a kordonok mögül: idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogyan éljenek

A politikus kiemelte, hogy “különösen a kárpátaljai magyarság van ma veszélyben és életveszélyben, mert olyan háborúba viszik el a magyarokat, ami nem a mi háborúnk”. “Elítéljük Oroszország katonai agresszióját, de az Ukrajna területi integritása és szuverenitása ellen indított támadás nem lehet indok arra, hogy a magyar nemzeti kisebbség jogait csorbítsák” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját indította el Ukrajna megsegítésére, de közben nem mond le a Kárpátalján élő őshonos nemzetrészéről. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, “ma első és legfontosabb álmunk a béke”. 2010 előtt álom volt a magyarság egysége is, ma pedig elmondható, hogy a magyarság egységes – fűzte hozzá.

Az elmúlt évek legfontosabb eredményének nevezte, hogy a nemzeti összetartozás érzését sikerült megerősíteni mindenhol a világon, ahol magyar emberek élnek. “Tesszük ezt azért, mert valljuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért” – fogalmazott.

Felidézte, hogy a magyarság történelmének legkiemelkedőbb pillanataiban élte meg ezt az összetartozást, ilyen meghatározó pillanat, ilyen esztendő volt 1848 és 1956, valamint bizonyos szempontból ilyen volt 2010 is, amely egy új időszámítás kezdetét jelentette a nemzetpolitikában.

Kanada legjobb magyar néptáncosai tácolták el a nemzeti összetartozást Calgaryban

Potápi Árpád János az ünnepségen és táncbemutatón köszönetet mondott a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak, amiért összefogott a kárpátaljai magyarokért, és csatlakozott a segítségnyújtáshoz. Emellett köszönetét fejezte ki azért a szerteágazó munkáért, aminek révén a kanadai magyarság a magyar diaszpóra egyik legaktívabb közösségeként működik.

Nemzeti Összetartozás Táncegyüttes Calgaryban
Nemzeti Összetartozás Táncegyüttes Calgaryban

Calgaryban a március 15-i megemlékezésen szombaton mutatták be a Nemzeti Összetartozás Táncegyüttes táncjátékát, amelyet a Nemzeti összetartozás éve alkalmából állítottak össze, és amelyet Kanada legjobb magyar néptáncosai adnak elő.

Fotók: Kanadai Magyar Kulturális Tanács, Facebook