M1 tömegbaleset

Brutális tömegbaleset történt az M1-esen: 37 autó és öt kamion ütközött össze

Ország

Öt kamion és 37 autó ütközött, mindkét irányban lezárták az M1-es autópályát Herceghalomnál szombat délután – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a baleset szombaton 14 óra 25 perc körül az M1-es autópálya 26-os kilométerszelvényénél, a fővárosból kifelé vezető oldalon történt.

M1 tömegbaleset
Torlodó gépjárművek az M1-es autópályán Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. A balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármű kiégett, és összesen 26 ember sérült meg. Közülük hatan életveszélyesen, heten pedig súlyosan sérültek. MTI/Lakatos Péter

Az elsődleges adatok alapján a balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármű kiégett, és összesen 26 ember sérült meg. Közülük hatan életveszélyesen, heten pedig súlyosan sérültek – írták.

A rendőrség felvételei:

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a tatabányai, a bajnai, a törökbálinti, a nyergesújfalui, a székesfehérvári, a fővárosi hivatásos, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók mellett a Fejér vármegyei és a Komárom-Esztergom vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat érkezett a helyszínre.

Tömegkarambol Herceghalomnál
Kiégett és sérült gépjárművek az M1-es autópályán Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. A balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármű kiégett, és összesen 26 ember sérült meg. Közülük hatan életveszélyesen, heten pedig súlyosan sérültek. MTI/Lakatos Péter

A közleményben jelezték: tűz már nincs, az egységek visszahűtötték és áramtalanították a járműveket, a sérültekért négy mentőhelikopter is érkezett a helyszínre.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: a helyszínre négy helikopterrel és 16 mentőautóval érkeztek a mentők, és 39 embert vittek négy település – Győr, Tatabánya, Székesfehérvár és Budapest – kórházaiba.

A szóvivő információi szerint a tömegbalesetben tíz gyermek sérült meg, közülük négyen súlyosan és hatan könnyebben, valamint huszonkilenc felnőtt, akik közül tízen súlyosan, míg tizenkilencen könnyebben.

A katasztrófavédelem honlapjának tájékoztatása szerint a tatabányai, a bajnai, a törökbálinti, a nyergesújfalui, a székesfehérvári, a fővárosi hivatásos, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók mellett a Fejér vármegyei és a Komárom-Esztergom vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat érkezett a helyszínre, akik eloltották a tüzet, majd visszahűtötték és áramtalanították a járműveket.

A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. közösségi oldalán azt közölte: a balesetet lokális porátfúvás okozhatta, ami miatt hirtelen csökkenhettek a látási viszonyok.

Az MKIF felhívta a figyelmet arra, hogy a baleset körülményeiből adódóan a roncsok elszállítása a szokásosnál is több időbe telik. Ráadásul a porátfúvás és az égő járművek oltása során keletkezett sár nehezíti a takarítást.
Az autópálya újranyitása a roncsok elszállítása és az útpálya takarítása után történhet meg – jelezte.

Az Útinform tájékoztatása szerint a lezárt autópálya forgalmát az 1-es főútra terelik, Budapest felől a 27-es jelű Herceghalom, Győr felől a 39-es jelű Bicske csomópontnál. A megnövekedett forgalom miatt az 1-es főúton is hosszabb menetidőre kell számítani.