Földrengés románia

5-ös erősségű földrengés rázta meg Romániát, Magyarországon is észlelték

Ország

2023. február 13-án, (Magyarországi) helyi idő szerint 15:58 perckor 5,0 magnitúdójú földrengés keletkezett Romániában, Zsilvásárhelytől 15 km-re, az országhatártól közelítőleg 200 km-re délkeletre – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium. A magyar lakosság egyelőre csak Békéscsabáról jelezte, hogy érezte az eseményt. Nagy valószínűséggel hazánk délkeleti részén több helyen is érezhető volt – olvasható a közleményben.

Az MTI közleménye

Mérsékelt erejű földrengést észleltek hétfő délután Románia déli részén, Gorj megyében, a román Országos Földtani Intézet (INFP) első becslése szerin szerint 5,2-es erősségű volt.

A földmozgás helyi idő szerint 16 óra 58 perckor történt 13,2 kilométeres mélységben, a földfelszíni középpontja Nagyszebentől 102, Craiovától 107, Pitestitől 137 kilométerre volt.

Az amerikai földtani intézet (USGS) gyorsjelentése szerint a romániai földmozgás 5-ös erősségű volt, 10 kilométeres mélységben történt, a felszínen a Zsilvásárhelytől (Targu Jiu) 20 kilométernyire északra lévő Plosnita község közelében.

Marcel Romanescu, Zsilvásárhely polgármestere a Digi 24 hírtelevíziónak azt mondta: a rengést a városban erősen lehetett érezni, sokakat megijesztett, de károkról nincs tudomása, a 112-es segélyhívót sem hívták a földrengés miatt. Húsz perccel később 3-as erősségű utórengés következett be ugyanabban a téréségben.

Mihai Diaconescu, a INFP ügyeletese szerint az olténiai, kis mélységben lévő szeizmikus térségben gyakoriak a földmozgások, de ilyen erősségű rengésre eddig nem volt példa.

Romániában főleg a Kárpátok kanyarulatában lévő Vrancea szeizmikus térséget tartják veszélyesnek. A több mint százkilométeres mélységből induló, nagy erejű földmozgások évszázadonként legalább kétszer okoztak jelentős pusztítást Bukarest térségében. A legutóbbi, 1977-es 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, és több mint 11 ezer ember megsérült.