Szijjártó repül

5,5 millió forintból lakott jól a repülőn Szijjártó Péter és delegációja

Ország

Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Novák Katalin utazásaival kapcsolatban kért ki adatokat az Átlátszó a Honvédelmi Minisztériumtól.

A minisztérium nem adta könnyen a számokat, az Átlátszó szerint ugyanis soronként beszkennelt adatokat kaptak a politikusok repüléseinek költségeiről. Hosszas munkával sikerült használható táblázattá alakítani a számokat, amik több szempontból is megdöbbentőek.

Egyrészt kiderül belőlük, hogy sok esetben még a katonai repülőgépek üzemanyag-fogyasztását sem számlázta ki a honvédelmi tárca Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Novák Katalin utazásai kapcsán. Másrészt viszont a delegációk fedélzeti ellátása gyakran horribilis összegekbe került. A külügyminiszter kairói útja során például 5,5 millió forint volt a delegáció fedélzeti étel- és italfogyasztása, plusz még 6,8 millió az internethasználat. De vannak érdekes adatok a miniszterelnök amerikai és horvátországi kiruccanásairól is.

A tárca összesen 644 millió forint költséget tüntetett fel Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Novák Katalin repülései után, de sok esetben még a katonai repülőgépek üzemanyag-fogyasztását sem számlázták ki: 223 útból mindössze 51 esetben szerepel ez a költség, több útnál pedig egyszerűen vagy hiányzik az üzemanyagár, vagy nulla forint szerepel a helyén.

A delegációk fedélzeti ellátása különösen érdekes. Szijjártó Péter kairói útja során például 5,5 millió forintba kerülta delegáció fedélzeti étel- és italfogyasztása. Azt pedig hiába jelezték „tájékoztató jelleggel” a repülőgépeken, hogy milyen sokba kerül a levegőben az internethasználat, a politikusi delegációkat ez sem zavarta.

A HM-től kapott adatokban ugyanis rettentő magas a fedélzeti internethasználat címszóval szereplő költség: összesen 106,3 millió forintra rúgott.