Orbán bemondta a rádióban, hogy Magyarországnak soha nem voltak akkora pénzügyi tartalékai, mint most

Ország

Orbán Viktor miniszterelnök visszatért a Kossuth rádióba, ahol többek között arról nyilatkozott, hogy Magyarországnak soha nem voltak akkora pénzügyi tartalékai, mint amit az elmúlt három hónapban a kormány összehozott. Szó esett még az Erasmus-ösztöndíjakról, a munkahelyek megvédéséről, az év végére egy számjegyűre csökkentett inflációról is.

Együttérzésünket fejezzük ki a meggyilkolt rendőr hozzátartozói felé – mondta a miniszterelnök pénteki rádióinterjúja elején. Orbán elmondása szerint a tegnapi esetből is látszik, hogy a rendőri munka veszélyes, de mivel igen ritka a tegnap esti, rendőrgyilkossággal végződő, újbudai eset, a rendfenntartók jól végzik a munkájukat.

A magyar hallgatók a jövőben is mehetnek majd külföldi egyetemekre

Érkezett az Erasmus-programról szól kérdése. Orbán kifejtette az EU nem ad pénzt összeférhetetlenség miatt az alapítványi formába átszervezett egyetemeknek, így az Erasmusra sem. Hogyan készüljenek tehát az egyetemisták?

– Ugyanúgy készüljenek, ahogy eddig, a hallgatók a jövőben is mehetnek majd külföldi egyetemekre. A magyar diákok nem fognak kárt szenvedni. Ha Brüsszel nem fizeti ki az ösztöndíjakat, akkor majd mi kifizetjük – ígérte a miniszterelnök, majd nemzeti érdeknek nevezte, hogy okos diákjaik legyenek.

Orbán még azt is hozzátette, hogy szerinte Brüsszel bosszút áll a magyar fiatalokon.

Pénzügyi tartalékok

Magyarországnak sose voltak olyan pénzügyi tartalékai, mint most januárban – szögezte le Orbán Viktor, aki szerint brüsszeli pénzek nélkül is boldogul az ország. “Ez frusztrálja Brüsszelt és emiatt ütik a gyerekeinket” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök még azzal is megtoldotra korábbi mondandóját, hogy a magyar gazdaság jól működik, köszöni jól van. Sok a beruházás, egymillió új munkahely jött létre 2010 óta, nincs csődhullám. Vannak nehézségeink a magas energiaárak miatt, de ezt kezelni tudják a cégvezetők, tulajdonosok. Orbán számítási szerint, hogy nőni fognak a reálbérek a következő két évben.

Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán két ambiciózus terve 2023-ra

Ambiciózus terveink vannak, a következő célokat tűztem ki: az inflációt egy számjegyűre kell leszorítani továbbá nem kerülhetünk azon országok közé, amelynél csökkenni fog a gazdaság teljesítménye, vagyis itt nem lehet recesszió meg kell védenünk a magyar munkahelyeket – nyilatkozta a miniszterelnök.

Azt is hozzátette, hogy a bérekről nem a kormány dönt, és ez jól van így. Ez ugyanis a gazdasági élet szereplőitől függ. A kormányfő elmondta: továbbra is szeretné, ha a kormány ezt nem venné el a gazdasági élet szereplőitől.

Meglátása szerint a politika elsődleges feladata, hogy olyan gazdasági rendszert alakítson ki, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát. Hiába volt szankció, válság, a statisztikák szerint soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint 2022-ben.

Orbán Viktor szerint a kormánynak az a dolga, hogy bizonyítsa: nagy dolgokra képes, és ez így lesz 2023-ban is. Miközben válságot kezelünk, a nagy nemzeti célunkat nem adjuk fel – zárta a beszélgetést.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda