Óriási élőláncot alkottak ma reggel a tanárokért, Debrecenben is megmozdulás készülődik

Ország

A tanárokért tüntető diákok és más szimpítizánsok soha nem látott élőláncot hoztak létre Budapesten – számolt be a Propeller néhány helyszíni fotóval.

Az élőlánc a Margit híd – Nyugati tér – Király utca – Blaha Lujza tér – Üllői út – Petőfi híd – Móricz Zsigmond körtér – Villányi út (Alsóhegy utca) – Margit híd (budai hídfő) útvonalon jött létre.

Ezzel egy időben a Margit hidat fellobogózták a pedagógusok melletti kiállás jelképeivel, a PDSZ és a PSZ zászlóival, valamint a mozgalom jelképévé vált, körbe zárt felkiáltó jelet ábrázoló lobogókkal.

Élőlánc, szolidaritási tüntetés számos vidéki kis- és nagyvárosban is volt, illetve lesz. Debrecenben ma, október 27-én, 15:30-kor kezdődik a demonstráció. Ha minden jól megy, élőben közvetítjük majd.

Egyeztetésre hívta a pedagógus sztrájkbizottság képviselőit november 7-re a közoktatásért felelős államtitkár – jelentette be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az erről szóló levelet a vasárnapi budapesti diákdemonstrációt követően kapták Maruzsa Zoltántól – közölte Nagy Erzsébet. A sajtótájékoztatót azt megelőzően tartották, hogy Budapesten élőláncot alakítottak diákok, szülők, pedagógusok és támogatóik az Egységes Diákfont kezdeményezésére.

Az ügyvivő elmondta: az élőlánccal egy időben sok ezer pedagógus teszi le a munkát csütörtökön országszerte gördülő sztrájk keretében. Továbbá a 60 tankerületi központból 33 előtt lesz összesen 65 demonstráció, megmozdulás.

Debreceni diákok, tanárok és szülők alkottak élőláncot, ezt a 4 dolgot követelik egy jobb oktatásért

Nagy Erzsébet arról is beszámolt, hogy november 18-ra újra országos sztrájkot hirdettek, illetve november 2-án a közoktatás helyzetéről szóló vitanapot tartanak az Országgyűlésben.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke közöle, hogy november 22-én, a magyar közoktatás napján demokráciaórákat tartanak az iskolákban a diákoknak, november 26-án pedig “nemzeti konzultációra” várnak mindenkit a nemzet főterére, a budapesti Kossuth térre.
Pirint Gergő, az élőláncot kezdeményező Egységes Diákfront képviselője hangsúlyozta, hogy nyolc városban szerveztek összesen 61 demonstrációt az oktatás szabadságáért.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója azt kifogásolta, hogy miközben már két hónapja zajlanak a tüntetések az oktatás szabadságért, a közoktatásért felelős miniszter, Pintér Sándor egy szót sem szól, és szintén hallgat Orbán Viktor miniszterelnök. Amíg nem érnek el eredményt, nem hagyják abba a tiltakozást – tette hozzá Törley Katalin.

Országos szolidaritási sztrájkra szólította fel az embereket a sajtótájékoztatón Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója. Az oktatás helyzete, a diákok jövője nem jobb- vagy baloldal, nem főváros vagy vidék, nem liberális vagy konzervatív gondolkodás kérdése, hanem közös nemzeti ügyünk – hangoztatta.

Azt mondta, hogy az egyre terebélyesedő tömeg már nemcsak az oktatás ügye mellett áll ki, hanem az egészségügyért, a szociális szféráért és minden társadalmi csoportért, amelyet ez a kormány cserben hagyott.

Ezért az ellenállást ki kell terjeszteni a többi szakszervezetre, szolidaritást kell vállalniuk az állampolgároknak, és országos szolidaritási sztrájkot, polgári engedetlenséget kell vállalnunk – mondta Molnár Áron, hozzátéve, ez nem pártpolitika.

Fotó: Propeller