Tél, havazás

Milyen telünk lesz? Ezt mutatják a modellfuttatások 2022/2023 telére

Ország

A 2022/2023 telére várható időjárás a szokottnál is jobban izgatja a lakosságot. Magyarázni nem is nagyon kell ezt, nyakig benne vagyunk az energiaválságban, érkeznek a sokak számára megfizethetetlen rezsiszámlák, és az orosz-ukrán háborúnak sem körvonalazódik még a várható befejezése.

Bár az időjárást viszonylagos pontossággal csak szűk két hétre lehet előrejelezni, de a modellek azért már sejtetik, hogy nagyjából mi várható majd. A Severe Weather havonta összesíti a három legnagyobb időjárásmodellező eredményeit, és ezek alapján már körvonalazódni látszik a lényeg.

Az utazik.hu összefoglalója szerint a La Niña hatás gyengülése a jövő év elejére várható, és az idei év végén meleg szakasz lehetséges.

Az ECMWF modell (amelyet gyakran az egyik legmegbízhatóbb előrejelző rendszernek tartanak) azt mutatja, hogy a tél elején növekedhet a hideg események valószínűsége az Egyesült Államok keleti részén és Európa egyes részein.

A globális hőmérséklet-előrejelzés szerint Kanada nagy részén és az Egyesült Államok északi részén hidegebb lesz a tél átlagos hőmérséklete. Az Egyesült Államok nyugati részén ezzel szemben melegebb anomáliák várhatók, hasonló lesz a helyzet, de kisebb mértékben az USA keleti felén is.

Ami Európát illeti, a kontinens nyugati részén a közeli alacsony nyomású terület hatására átlagos lehet a téli hőmérséklet. Közép-Európa egyes részein viszont melegebb anomáliák várhatók (úgy tűnik, Magyarországon is), különösen északkelet felé haladva.

A csapadék-előrejelzésre pillantva pedig azt láthatjuk, hogy Európában többnyire átlagos mennyiségű csapadék várható, van, északkeleten néhol átlag alatti. A Földközi-tenger körül viszont átlag fölötti csapadékban bízhat a lakosság:

 

További részletek.