Kirúgtak öt tanárt, mert részt vettek a polgári engedetlenségben – fordulópontjához érkezett a tiltakozássorozat

Ország

Polgári engedetlenség miatt rúgtak ki öt tanárt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, az elbocsátások okát az illetékes tankerület később megerősítette.

Pálya Tamás, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára a 444.hu-nak mesélt arról, hogy éppen elkezdődött az órája, amikor az igazgató magához kérette.

Ott volt a tankerület igazgatóhelyettese és még két személy. Azt mondták, nekik csak annyi a dolguk, hogy átadjanak egy levelet, nem kommentálhatják

– mesélte Palya Tamás a lapnak.

A levélben az állt:

rendkívül felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyát.

A döntést azzal indokolták, hogy többször is részt vett polgári engedetlenségben a figyelmeztetések ellenére.

Palya szerint szeptember 9. óta három ilyen nap volt, mivel a tiltakozó tanárok heti egy-egy napot jelöltek ki az engedetlenségre. Elmondta a tankerület munkatársainak, hogy nem érzi korrektnek a dolgot, mert ezzel együtt hétvégén is dolgozott, kirándulást szervezett. „Azt mondtam nekik, én nyugodt szívvel nézek a tükörbe, remélem, önök is.” Semmit sem válaszoltak.

A felmentés értelmében hétfőtől nem is tarthat órát. Bíróságra fogja vinni az ügyet.

A lap cikkéből kiderül, rajta kívül több kölcseys tanárt is kirúgtak pénteken. Vélhetően köztük van a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin is, aki akkor épp nem volt az iskolában, amikor az igazgató hívta. Emiatt a levelet nem kapta még kézhez, de nem hiszi, hogy más szerepelne benne, hiszen ő is részt vett az engedetlenségben.

A diákok nem hagyják annyiban

Kétszázan tüntetnek a Kölcsey Ferenc Gimnázium polgári engedetlenségben való részvételért kirúgott tanárai mellett – számolt be a hvg.hu.

elkezekkel-tanarok

Értesülésük szerint az öt kirúgott tanár közül csupán hárman tudták átvenni felmondólevelüket, ketten nem voltak bent.

A kirúgott tanárok egyik matematika-kémia szakos. Ő volt az iskola egyetlen kémiatanára.

A tudósító szerint a Munkácsy Mihály utcában annyian vannak, hogy elállják az autók elől az utat. Az utca két bejáratánál rendőrök állnak, ők az autókat már be sem engedik.

A Mérce élőben közvetítette a tüntetést:

Hadházy Ákos is megszólalt

A független képviselő Facebook-posztjában így kommentálta az eseményeket:

1) Nem csak a tanárok, hanem az egész ország sorsa függ attól, hogy a rendőrminiszter mit ér ezzel el: abbamaradnak-e a sztrájkok, vagy most kezdődik-e igazán a polgári engedetlenség.
2) Nagyon szeretnék belelátni annak a tankerületi igazgatóhelyettesnek és a két ismeretlen személynek a lelkébe, akik a felmondóleveleket személyesen átadták. De legalább a nevüket szeretném tudni. Utólag minden, ocsmány diktatúrát kiszolgáló elkövető azzal szokott védekezni, hogy csak parancsot teljesített. És abban reménykedik, hogy névtelen maradhat
– írta Hadházy.