Márki-Zay Péter kampányfinanszírozás

Nyomozást indított a rendőrség Márki-Zay Péter mozgalmának külföldi finanszírozása miatt

Ország

„Mielőbb üljön össze a nemzetbiztonsági bizottság!” – számoltunk be szombaton Halász János fideszes politikus közleményéről, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarország Mozgalom külföldről is kapott támogatást a választások előtt.

Politikai nyomásra aztán sikkasztás és pénzmosás gyanújával nyomozásba kezdett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen – derül ki a Mandiner cikkéből. Az ügyben szeptember elején tettek közérdekű bejelentést a Fővárosi Főügyészségen, miután Márki-Zay Péter elismerte, hogy a választási kampány során több százmillió forint adományt kaptak az Egyesült Államokból az Action For Democracy szervezeten keresztül. A volt miniszterelnök-jelölt által nyilvánosságra hozott elszámolás szerint összesen 1,8 milliárd forintnyi adomány érkezett a kampány során Amerikából.

Márki-Zay szeretettel várja a nyomozást

Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, egyelőre csak a sajtóból értesült erről, jelenleg ráadásul Erdélyben van egy testvérvárosi látogatáson, de mint mondta, előbb-utóbb biztosan megkapják majd a tájékoztatást.

Szerinte az MMM nem párt, várják szeretettel a vizsgálatot, minden egyes sor mögött van egy adóügyi bizonylat. Mint mondta, ennél többet nem tehetnek ki az internetre, mert az személyiségi jogokat sért. Márki-Zay Péter azt mondta: a kérdések azonnal tisztázhatóak, hiszen minden elszámolásuk elérhető az interneten, szerinte a Fidesz azért nem akarja valójában ezt tisztázni, mert sokáig szeretne erről beszélni.

A kampányuk nem a pártok kampánya volt, a pártok kampányára szigorú szabályok vonatkoznak, de az MMM, mint nem politikai szervezet, fogadhat el támogatásokat – közölte.