Döntött az EB: 3000 milliárd forint elvételével fenyegetik Magyarországot

Ország

Döntött az Európai Bizottság nagy mértékű pénzmegvonást javasolnak Magyarországgal szemben, viszont a döntést az Európai Tanács szakminisztereire bízzák. A tárcavezetőknek november 19-ig kell dönteniük arról, hogy megfogadják-e a bizottsági javaslatot és elvonják Magyarországtól a pénzeket, vagy lezárják az eljárást – írta meg a 24.hu

Három kohéziós operatív program esetében a források 65 százalékának felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság Magyarország esetében – jelentette be Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján.

A 7,5 milliárd eurós, azaz 3000 milliárd forintnak megfelelő összeg a teljes költségvetés kevesebb mint 20 százalékát jelenti,

illetve Hahn jelezte, hogy azt kérik, az Európai Tanács adjon még időt Magyarország számára, hogy elfogadja a bizottsággal folytatott tárgyalások eredményeként benyújtott törvényjavaslatokat, mielőtt szavaznak az ügyben, és ténylegesen megtörténne a források megvonása.

Hahn a tájékoztatón arról is beszélt, hogy fontos előrelépéseket érzékeltek Magyarország részéről az utóbbi időben, példaként hozta fel az új korrupcióellenes hatóság létrehozását és a büntetőeljárási törvény módosítását. Egyúttal jelezte, hogy költségvetési kockázat ennek ellenére fennáll, ezért van szükség az intézkedésekre Magyarországgal szemben.

 

Vasárnap dönt az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt uniós pénzekről