Orbán Viktor

Nagyot koppant a Fidesz és a médiabirodalma: fél éve még kiröhögték a takarékoskodó Nyugatot, most meg itt a 18 fok

Ország

Felébredtek téli álmukból Magyarország ellenzéki formációi, és sorra osztják ki a Fidesz-kormányt vélt vagy valós hibái miatt.

“A kormány nem tudja kezelni az inflációt, európai összehasonlításban is nálunk nőttek az egyik legmagasabb mértékben az élelmiszerek árai”

– olvasható az LMP közleményében. A párt álláspontja szerint a Fidesz elmúlt 12 évének a csődje a most kialakult helyzet.

Az alapvető élelmiszerek árai akár 50-60 százalékkal is nőttek, ami elviselhetetlen terheket ró a magyar emberekre. A Fidesznek 12 éve volt arra, hogy felkészítse az országot az esetleges válsághelyzetre. De ahelyett, hogy megerősítették volna a magyar kisvállalkozásokat, a mezőgazdaságot, tisztességes módon emelték volna a közszféra béreit, és megteremtették volna Magyarország energiafüggetlenségét, a létező összes forrást arra használták, hogy feltőkésítsék saját baráti körüket – írja a magát Magyarország zöld pártjaként meghatározó szervezet.

A magas infláció a rezsinöveléssel a közeljövőben még inkább nőni fog, amire a kormánynak semmilyen válasza nincs, rengeteg magyar kisvállalkozás léte kerül végveszélybe. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy állítsa le a pazarlást, a veszteséges Vodafone megvásárlását, környezetszennyező multik extra támogatását, és fordítsa a felszabaduló százmilliárdokat a szenvedők és csődbemenők kompenzálására, béremelésre és támogatásokra – különösen azért, mert az állam az emelkedő árakból ezermilliárdos extraprofitra tesz szert az ÁFÁ-n keresztül. Az LMP ezért az alapvető élelmiszerek azonnali áfacsökkentését követeli, hiszen nem nyerészkedhet tovább az állam az egyre kiszolgáltatottabbá váló társadalmon

– üzente Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese.

Zsebbe markoló döntések a Kormányinfón: 18 fok, tűzifa- és barnaszénprogram, távhő, MVM-baki, EU-s pénzek

“Orbán hibája, hogy huszonöt éves csúcson vannak az élelmiszerárak”

A hónapok óta dübörgő inflációban különösen kiemelkedő az élelmiszerárak növekedése. Az élelmiszerek átlagosan 30,9 százalékkal drágábbak, mint egy éve, de a rezsiemelés hatása még csak most fog majd megmutatkozni.

A Demokratikus Koalíció felhívja a figyelmet, hogy egyértelműen Orbán bűne, hogy olyan infláció van, amit 1998 óta nem láttunk. Az orbáni megszorítások, adóemelések, infláció és rezsiemelés közepette olyan helyzetbe kerültünk, amit a gazdasági világválság sem hozott. Orbánék pedig még mindig semmi mást nem tudnak az ezer forintos kenyér korában csinálni, mint tüdőből gyurcsányozni, pedig az igazság az, hogy amíg Orbán van, addig válság is van, és nincs ezen mit tovább ragozni

– írja Dr. Dávid Ferenc, a DK országgyűlési képviselője, a Gazdasági bizottság alelnöke.

Orbán Viktor bejelentést tett a gázról és az áramról

A DK a Gazdasági Versenyhivatalhoz és az Európai Bizottsághoz fordul a Vodafone-felvásárlás ügyében, ugyanis tudunk egy sokkal jobb helyet ennek a 700 milliárd forintnak. A DK felszólítja a kormányt, hogy ha ilyen sok szabadon elkölthető pénzt talált a költségvetésben, akkor inkább vonja vissza a rezsiemelést és a hétszeres gázárat, vagy fizesse be ezt a 700 milliárd forintot a rezsivédelmi alapba. Ha Orbán egy saját telefontársaságot is akar magának, akkor vegye meg a saját pénzéből és ne a miénkből – tette hozzá Varju László, a párt képviselője.

A DK szóvivője, Barkóczi Balázs arra is rámutatott,

fél évvel ezelőtt minden fideszes politikus teli szájjal röhögött azokon, akik az energiával való spórolásról beszéltek. Ma bejelentették, hogy 18 fokban hagyják a gyerekeinket az iskolákban dideregni.

A Demokratikus Koalíció mindenkit emlékeztet: a kormány azt ígérte a választás előtt, hogy Magyarországon ilyesmire soha nem lesz példa, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök. Azt mondták, hogy nem lesz rezsiemelés, majd a hétszeresére emelték a gáz árát. Azt mondták, hogy Magyarországon nem kell majd spórolni az energiával, most bejelentették, hogy 18 fok lesz az iskoláinkban. Ne feledjük: Orbán miatt került ilyen helyzetbe Magyarország, és amíg Orbán marad, addig marad a válság, a megszorítások és a rezsipánik is – írta Barkóczi.

Párbeszéd: ez a kudarc beismerése

A Kormányinfón látványosan kiderült: az Orbán-kormány hosszú évekkel lemaradt több olyan alapvető fontosságú intézkedéssel, amelynek korábbi bevezetésével ma jóval kisebb lenne a magyar lakosságot sújtó szociális és energiaválság.

A Párbeszéd csak üdvözölni tudja az állami intézményekben megvalósuló 25%-os gázfogyasztás-csökkentési tervet, ugyanakkor ezzel a bejelentéssel együtt a kormány adós egy bocsánatkéréssel Karácsony Gergely főpolgármesternek, akit nem is olyan rég hasonló javaslatok miatt igyekezett nevetségessé tenni. Emlékeztetnénk arra is: júliusban csak a magyar kormány nem szavazta meg az EU által javasolt, 15%-os spórolásra tett javaslatot.

Ugyanilyen, a Párbeszéd által régóta szorgalmazott lépés a távhőóra-mérők beszerelésére vonatkozó hosszú távú program, amellyel a kormány megint csak bűnös késésben van, és ennek a fogyasztók látják kárát. Mindazonáltal elengedhetetlenül fontos lenne a lakó- és középületek szigetelésére vonatkozó program is.

Az energiatakarékosság elengedhetetlen, de önmagában nem elegendő. Amíg a kormány az energiaválságot jórészt továbbra is a fosszilis energiatermelés bővítésével, barnaszénbányászattal és a környezetpusztító Mátrai Erőmű működtetésével kezelné, addig a Párbeszéd évek óta a fenntartható energiatermelést, a szélerőművek tilalmának eltörlését, a napelemeket és hőszivattyúkat sújtó adók kivezetését szorgalmazza – közölte a Párbeszéd.

(Országos Sajtószolgálat)