Juszt se ment tűzijátékot lesni Budapestre? Nézze meg, milyen volt a nemzeti durrogtatás

Ország

A szombaton 21 órakor kezdődő tűz- és fényjáték során uszályokról, bárkákról és két budapesti hídról közel 40 ezer pirotechnikai effektet – köztük római gyertyákat, üstökösöket, tűzmozsarakat és tűzijátékbombákat – lőttek fel. Az ünnepi látványosság a tavalyi évhez hasonlóan idén is nagyszabású fény- és drónshow-val egészült ki.

A tűzijáték bombáit 74 helyszínről, majd 230 pontról lőtték fel. Az effektek 7 folyami bárkáról indultak, köztük 65 gyöngysorszerűen kifeszített pontonról sok ezer arany és ezüst csóvát húzó üstökös repült az égre szombat este. Az árakról nem tudunk pontosan beszámolni. A júliusi híradások szerint 10 évre titkosították az adatokat. Később korrigáltak és azt mondták, hogy az adatigénylés a tűzijáték előzetes költségbecslését kérte, ami egy döntéselőkészítő dokumentum, amely jelen esetben már nem releváns. Végül mégis elárulták, hogy a rakéták beszerzési ára idén is nettó 1,3 milliárd forint, vagyis bruttó 1,65 milliárd forint volt.

Hídfoglaló kíváncsiság

Az idei tűzijátékot 4,5 kilométer hosszan lehetett megtekinteni a Duna jobb és bal partjáról. Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy a Rákóczi hídon jópár autós önkényesen elfoglalta a Szerémi út felé vezető külső sávot. Egyszerűen leálltak a korlát mellett és lezárták autóikat. Rendőrségi beavatkozásnak nyoma sem volt, így jelentős torlódás alakult ki a szakaszon.

Torlódás a Rákóczi híd felvezető szakaszán. A híd közepéhez érve jópár leállított autó tette lehetetlenné a haladást a külső sávon augusztus 27-én a tűzijáték kezdete után.

A látványosságot az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) zivatarra figyelmeztető vészjelzése alapján halasztotta el egy héttel az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. A vihar elmaradásán fideszes vezetés erősen berágott, a kormánypropaganda a lakosságot kezdte hergelni az Országos Meteorológiai Szolgálat ellen. Nem sokkal később Palkovics László kirúgta az OMSZ vezetését. Ez erős visszhangot vert az országban, Szegeden páran esernyőkkel tüntettek a döntése ellen. A kormány szerint, ami történt az teljesen rendben van. Gulyás Gergely elmondta, hogy korábban is látszódtak különféle kompentenciahiányok az OMSZ-vezetőknél azt is hozzátette, hogy a kormányból senki sem akar tudós lenni.

Most pedig jöjjenek a képek. Jó szórakozást!

Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd / Szigetváry Zsolt / Lakatos Péter

Esernyőkkel tiltakoztak az OMSZ vezetőit az elmaradt tűzijáték miatt kirúgó Palkovics László ellen Szegeden

Megmagyarázták a Kormányinfón az OMSZ vezetőinek kirúgását és a Vodafone megvásárlását

Ragyogóan sikerült a kormány uszítása: szitkozódók lepték el az OMSZ közösségi felületeit

Tíz évre titkosították, hogy mennyibe kerül idén az augusztus 20-ai “Európa legnagyobb tűzijátéka”