Leckeírás, házi feladat iskolások

A magyar szülők többsége szerint kell a házi feladat

Ország

Tízből hat szülő szerint házi feladatra szükség van – ez derült ki az IDEA Intézet reprezentatív kutatásából, amelynek eredményeit az Eduline közölte elsőként.

Az 1800 fős felmérés négy kérdésre keresett választ a szülőktől, ezek közül a legérdekesebb az alternatív iskolák (és jó pár állami iskola pedagógusának) módszertanából már jó ideje kikopott házi feladathoz kapcsolódik. Az eredmény az lett, hogy a válaszadók magyar szülők többsége ragaszkodik a házi feladatokhoz, legalábbis az IDEA kutatásában részt vevők 58 százaléka úgy nyilatkozott, hogy lecke kell, „nekem is volt, ez mindig is így volt”.

Érdekesség, hogy pártpreferencia szerint érezhető eltérése van a válaszok között. Míg a Fidesszel szimpatizálók 66, az ellenzéki szavazóknak mindössze 43 százaléka gondolja úgy, hogy szükség van házi feladatra. A nők és a férfiak közül a férfiak a konzervatívabbak ezen a téren, 64 százalékuk ragaszkodik a leckeíráshoz.

Annál a kérdésnél, hogy a diákoknak mikor/hol kellene megírniuk a házi feladatot: a válaszolók 42 százaléka szerint az iskolában, 38 százalék szerint viszont otthon, hogy a gyerekek „elsajátítsák az önálló tanulás módját”. A szülők 11 százaléka egyébként jónak tartja a házi feladatokat, mert felnőttként is tanul belőle, amikor segít a gyermekének, 9 százalék azonban úgy gondolja: a lecke csak arra jó, „hogy amit a tanár nem tudott leadni az órán, azt bepótoltassa a gyerekekkel”.

További részletek az Eduline cikkében.