Időjárás: pénteken jöhet a várva várt fordulat

Ország

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn sok lesz a napsütés, főleg az ország északkeleti, keleti harmadán, illetve a nyugati megyékben lehet helyenként zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14 és 20 fok között várható, de a hidegre érzékeny vidékeken ennél hűvösebb lehet. A legmagasabb hőmérséklet 29 és 34 fok között valószínű.

Kedden is sok napsütés várható, csak helyenként lehet zápor, zivatar. A minimumok 12 és 20, a maximumok 29 és 35 fok között alakulnak.
Szerdán és csütörtökön napos, csapadékmentes idő várható. Szerdán a hajnali 13-21 fokról 31-36 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön a minimumok 15 és 22, a maximumok 33 és 38 fok között alakulnak.

Pénteken hidegfront érkezhet, emiatt felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A szél nagy területen megerősödik, helyenként – nem csak zivatar környezetében – viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 24, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 29 és 35 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon ennél több fokkal hűvösebb, míg a Tiszántúl egyes részein több fokkal melegebb is lehet.

Szombaton és vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. A szél többfelé erős, akár viharos lehet. Szombaton a minimumok 15 és 22, a maximumok 24 és 30 fok között várhatók. Vasárnap a hajnali 14-20 fokról 25-30 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.

Lesz hát végre eső?

Csapadék tekintetében a front érkezéséig kevés helyen kell számítanunk helyi záporok, zivatarok kialakulására. A front átvonulásakor megnő a csapadékhajlam, de továbbra is záporos, zivataros jellegű csapadék lesz a meghatározó – közölte a meteorológiai szolgálat.
A hétvégén a ciklon, amelyhez a hidegfront tartozik kelet felé mozdul, és a hátoldali áramlási rendszerébe kerülünk, aminek hatására a jelenlegi forgatókönyvek szerint a nemzeti ünnepünkön szeles idő várható, és a front mögött kialakulhatnak záporok, zivatarok a gyorsan vonuló gomolyfelhőkből.
A most felvázolt forgatókönyv a jelenlegi legfrissebb adatokból készült, de az időjárási helyzet még változhat, így a héten többször jelentkeznek majd friss információkkal – olvasható az OMSZ Facebook-posztjában.