Egy borász kiszivattyúzta az utolsó csepp vizet is a Tarnából

Ország

Valaki addig szivattyúzta a Tarna vizét, míg Verpelét és Kápolna között teljesen kiszáradt a folyó – írta meg az egerhirek.hu. De tényleg, csontszáraz a meder ezen a szakaszon.

Az ügyben egy civilekből álló csapat kezdett nyomozni az ügyben, végigmentek a mederben, hogy megnézzék, hol folyik még a víz, és honnantól már nem. Végül meg is találták a tettest: a Tóth Borászatot. Bóday Pál, a civilek vezetője az egerhirek.hu-nak elmondta, dokumentumaik, rögzített fényképeik és videóik tanúsága szerint az Egyed László vezette debrői Tóth Borászat közelében vannak a vízvételt megvalósító eszközök. Bár ők maguk nem hatóság, minden bizonyítékot átadnak az illetékes szerveknek. Bóday Pál hozzátette azt is, hogy a szerda délután 14 óra 15 perc magasságában talált eszközök üzemen kívül voltak épp, de tudni vélik, hogy éjszakánként szivattyúzták a maradék vizet a mederből.

Bejelentésükre többek között a vízügyi hatóság is a helyszínre érkezett, akik jelenleg azt vizsgálják, igaza van-e a civileknek. A helyi vadőr felhívta a figyelmet, hogy a szivattyúzás miatt az olyan

fokozottan védett helyi fajok is víz nélkül maradnak, mint a fekete gólya.

A civilek a felderítés után azonnal próbálták elérni, hogy a mederben tovább folyhasson a víz, azonban az érintett mezőgazdasági vállalkozás vezetője, Egyed László azt állítja, érvényes vízkiviteli engedéllyel rendelkeznek a hatóság részéről, és cáfolják, hogy lopnák a Tarna vizét. Állítja, a víz nélkül a vállalkozás léte forog kockán, mivel a szőlőoltványaikat öntözniük kell, és már így is alig van hozzá elegendő vizük. Állítása szerint harminc éve foglalkozik ezzel, de ilyen aszályos évet még sosem látott. Annyit elismert, hogy a mederőr figyelmeztette: “problémájuk lehet” abból, hogy a legnagyobb szárazság idején szipolyozzák a folyócska vizét.

Ha a mostani helyzetben a vízkivételünk gondot okoz valakinek, akkor megkérdezhetett volna bennünket is, ahelyett, hogy a sajtóhoz fordult volna. Röviden: a vállalkozásunk léte forog kockán

– magyarázkodott a borászat vezetője, megismételve, hogy engedély nélküli vízkivétel nem történt.

Bóday Pál erre reflektálva úgy fogalmazott:

Bár eddig én magam nem nevesítettem lopásként a történteket, de ha valaki egy folyó utolsó vizét kiveszi harmadfokú hőségriasztás idején, akkor azt igenis lopásnak, sőt ökológiai bűncselekménynek nevezem, hiszen állatok ezrei szenvednek a kiszáradt szakasz mentén, akiknek ezek az utolsó korty vizet jelentik. Így állok bármiféle per, jogi eljárás elé.

A Tarna egyébként nem is lenne annyira kicsi, Magyarország top 30 legnagyobb vízhozamú vízfolyása közé tartozik.

Fotó: részlet Blahó Lászlónak, a Kompolti Polgárőr Egyesület parancsnokának videójából