Milyen képzést végezz el, ha szereted az állatokat?

Ország

Bizonyára sokan vagyunk úgy, hogy imádjuk az állatokat, legyen szó macskáról, kutyáról, vagy épp más kiskedvencről, nem beszélve a lovakról és más haszon- és vadonélő állatokról. Kevesebben vannak azonban azok, akik erre tennék fel életüket, ezzel foglalkoznának nap, mint nap. Az alábbiakban azonban összegyűjtöttük milyen képzést végezzünk el, ha szeretjük az állatokat, ha valaki mégis állatokkal szeretne foglalkozni.

Állatgondozó képzés

Egy állatgondozó tanfolyamon gyakorlatilag elsajátítható mind a haszonállatok, mind a vadonélő állatokhoz köthető megfelelő bánásmód. Ez már csak abból a szempontból is fontos, hiszen a háztáji, illetve a vadállatok is eltérő igényekkel rendelkeznek, amit biztosítani szükséges a gondozás során.

Emiatt kiemelten fontos szükség van a hozzáértő szakemberek munkájára. Egy állatgondozói képzést elvégzése és az oklevél megszerzést követően elhelyezkedhetünk:

  • állatfarmokon,
  • állatkertekben,

Állatorvosi szakasszisztens

Azok számára akik szeretik az állatokat, illetve a gyógyítás is közel áll hozzájuk, akkor érdemes lehet elgondolkodni egy állatorvosi asszisztens képzésre jelentkezésen.

Egy állatorvosi asszisztens feladatai összetettnek mondhatók. Állategészségügyi ismereteinek hála közreműködhet a betegvizsgálatban, betegellátásban, a szűrővizsgálatok elvégzésében, illetve kórboncolásban és a járványvédelmi feladatok végrehajtásában is.

Természetesen asszisztensi feladatkör lévén a munkát az állatorvos szakmai irányításával és felügyeletével, annak utasításának megfelelően kell végezni. Ennek fényében folyamatosan gondoskodik az állatok szakszerű, higiénikus elhelyezéséről, a szűrő- és diagnosztikai vizsgálata során az állatok azonosítását, balesetmentes rögzítését, a vizsgálati terület feltárását.

Emellett fontos még, hogy a sebészeti beavatkozásoknál közreműködik az állatok előkészítésében, valamint segédkezik a sebészeti beavatkozások végrehajtásában, illetve a kezeléseket, műtéteket követően elvégzi az előírt utókezeléseket, beadja a szükséges gyógyszereket.

Kutyakozmetikus

A kutyakozmetikus bár állatokkal foglalkozik, de munkája egészen más területet ölel fel, mint egy állatorvosi asszisztens, vagy egy állatgondozó. A kutyakozmetikus ráadásul egyre inkább keresett szakma, hiszen egyre nagyobb szükség van rá. Ennek oka, hogy a házi kedvencek is igénylik az ápolást, mint az emberek, de gyakran a gazdáknak már nincs ideje, vagy épp türelme elvégezni a szükséges kozmetikai feladatokat, mint a fog-, szőr, vagy épp karom ápolás. Ráadásul ha valaki például nagytestű kutyát tart, sokszor egyszerűbb lehet kozmetikushoz vinni, az otthoni szenvedés helyett.

Ennek fényében érthető, hogy hazánkban is egyre nagyobb igény mutatkozik a szakképesített kutyakozmetikus munkájára. Egy OKJ-s kutyakozmetikus tanfolyam során ráadásul elsajátítható a különböző fajokhoz tartozó eljárások, a kozmetikumok megfelelő használata.

Tenyésztő

Végül de nem utolsó sorban érdemes a tenyésztőkről is szót ejteni. Ezen a téren ugyanis képzés keretében elsajátíthatjuk a hobbiállat tenyésztés és forgalmazás csínját-bínját is. Természetesen ez is egy komoly szakma, amely komoly tudatosságot és rátermettséget igényel. Ezen a képzésen ugyanis elsajátítható, hogy egy tudatos tenyésztőnek miképpen kell beszereznie, tenyésztenie, tartania, szállítania és forgalmaznia – a kutyák és macskák kivételével – a társállatokat az etikai normák és a hatályos jogszabályok betartásával.

Összegezve

Azok számára tehát akik állatokkal foglalkoznának több lehetőség is adott attól függ milyen beállítottságúak is vagyunk. Amennyiben a gyógyítás is szerepel preferenciáink között, akkor egy állatorvosi szakasszisztens, míg ha olykor fizikai munka is belefér, akkor az állatgondozó képzés lehet ideális számunkra. Ugyanakkor a kozmetikus vénával megáldott egyének is megtalálhatják számításukat az állatszépség iparban, de akár egzotikus állatok tenyésztésnek is szentelhetjük életünket. Essen azonban bármelyikre is választásunk a leglényegesebb, hogy szívvel-lélekkel végezzük munkánkat és mindig a lehető legjobb tudásunk szerint gondoskodjuk állatainkról. (x)