Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Felmérés: a magyarok negyede szerint Oroszország csak “védekezik” Ukrajnában

Ország

Két hónap alatt 8 százalékkal csökkent azok aránya, akik agressziónak tartják, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát – derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Népszava felkérésére készítettek.

A válaszok alapján kijelenthető, hogy

az utóbbi két hónapban folyamatosan és jelentősen csökkent azok száma, akik a háborút indító Oroszországot tartják agresszornak.

A március elején készült kutatásban még a kérdezettek 64 százaléka vélte így, a március végi kutatás idején már csak 58 százalék volt ez az arány, most pedig még ennél is 2 százalékkal kevesebben gondolják ezt.

Vagyis két hónap alatt 8 százalékkal csökkent a támadást agressziónak tartók aránya.

Közben 15 százalékról 28-ra nőtt, majd 25 százalékra esett vissza azok köre, akik a támadást inkább Oroszország védekezésének tartják. Minderre magyarázat lehet az Orbán-kormány államilag ellenőrzött médiájában sulykolt, az orosz kormánypropaganda érvei felé hajló hírmagyarázatok hatása.

A háború megítélésében továbbra is nagy különbségek vannak a megkérdezettek pártpreferenciája szerint.

Míg a Fidesz-KDNP szimpatizánsai csak 42 százalékban jelölték be az „inkább agresszió” választ, addig az ellenzékhez húzók – a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk hívei nélkül – 85 százalékban gondolják „inkább agressziónak” az orosz támadást.