Kövér László és a bajsza

Kövér László meg tudna élni egy tanári fizetésből? Kiosztották a pedagógusok “minimális béremeléséről” beszélő házelnököt

Ország

Mint arról beszámoltunk, Kövér László, az Országgyűlés újabb négy évre megválasztott elnöke az Inforádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy “a megfelelő, minimális mértékben kell emelni a pedagógusbéreket”.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tett közzé egy írást a Facebook-oldalán, amely egy pályakezdő tanártól származik, és Kövér László szavaira reflektál.

A bejegyzés szerzője úgy fogalmaz, segít egy picit számolni a házelnöknek. Rámutat, jelenleg a statisztikák szerint egy átlagos albérlet havi nettó 160 ezer forint. Plusz rezsi (kb. 40 ezer, ha az ember nem fűt be annyira), plusz közös költség (15 ezer). Ez úgy összességében 215 ezer forint, miközben a pályakezdő pedagógus ma mesterdiplomával, 6 éves egyetemi képzés után sem keres ennyit.”

Egy pályakezdő mesterdiplomás tanár bére nettó 207 480 forint, ami az egészségügyi dolgozók fizetéséhez képest is kevés:

A jelenleg hatályos bértáblák alapján ez a helyzet jelenleg:
– pályakezdő mesterdiplomás kisgyermeknevelő (bölcsődei dolgozó) bére: nettó 280.630 Ft
– pályakezdő mesterdiplomás ápoló bére: nettó 283.833
– pályakezdő mesterdiplomás orvos bére: nettó 411.670 Ft
– pályakezdő mesterdiplomás tanár bére: nettó 207.480 Ft
Ráadásul ez például egy ápoló esetében még a pótlékok nélküli összeg, míg a pedagógus bértábla már pótlékokkal együtt számított fizetést mutatja – teszi hozzá a pályakezdő pedagógus. Majd így folytatja:

Kövér Úr, Ön most kapott 254 ezer forintos fizetésemelést, így bruttó bruttó 3,6 millió, vagyis legalább nettó 2.394.000 Ft jelenleg az Ön fizetése. Emellett ugye például egy vidéki képviselő albérlet-támogatása, havi 460 ezer forint, irodabérlésre is 920 ezer forintot kapnak. Mi pedagógusként semmit. Még cafeteria sincs. (…) Ön keresztény embernek mondja magát, hát kérem, nézzen bele a Jóisten szemébe, és neki mondja neki, hogy Ön meg tudna élni pedagógusbérből nyomorgás nélkül. Mondja, hogy Ön nyugodt szívvel hajtaná álomra a fejét, ha a gyereke/unokája ennyiből élne albérletben?

– teszi fel költői kérdéseit a tanár Kövér Lászlónak címezve.