Gulyás Gergely: veszélybe kerülhet a rezsicsökkentés

Ország

Nem méltányos, hogy az állam tartozzon a nyugdíjasoknak – jelentette ki a nyugdíjak júliusi, előrehozott emeléséről a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Gulyás Gergely kifejtette: tudják, hogy az infláció magasabb lesz attól, mint ami a Magyar Nemzeti Bank és a kormány előrejelzésében szerepelt az orosz-ukrán háború kirobbanását megelőzően. A 3,9 százalékos emelés nyomán könnyebb lesz szembenézni az infláció okozta nehézségekkel, így egy összegben az előző 6 hónap emelését is megkapják a nyugdíjasok – tette hozzá.

Hangsúlyozta: nem szabad, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg, ez pedig akkor lehetséges, ha “képesek vagyunk továbbra is a lehető legolcsóbban beszerezni az energiahordozókat”.

Ezért a legfontosabb, hogy az Európai Unió vonja vissza korábbi döntéseit, ne fogadjon el olyan szankciót, amely lehetetlenné teszi az orosz kőolaj és földgáz importját. Ellenkező esetben Magyarországnak lényegesen drágábban kellene beszereznie ezeket a nyersanyagokat, amelyek nélkül a rezsicsökkentés, a fűtés és a gazdaság működése sem biztosítható

– fűzte hozzá.

Közlése szerint a kormánynak az a törekvése, hogy továbbra is biztosítsa a rezsicsökkentés feltételeinek a fenntarthatóságát, amelynek feltétele a kőolaj és földgáz hozzáférhetősége és az, hogy az energiahordozók ára minél előbb visszatérjen a normál szintre.
Nem szabad olyan szankciókat hozni, amelyekkel elsősorban magunkat büntetjük és nem azokat, akiket szankcionálni akarunk – fogalmazott Gulyás Gergely.

Arról is szólt: az Európai Unió semmilyen olyan szankciót nem fogadott el, ami lehetetlenné teszi, hogy bárki rubelben fizessen az orosz gázért, ráadásul ezt polgári jogi szerződés szabályozza az államok és cégek között. Vagyis a szerződés megváltoztatásának egyetlen feltétele, hogy a két fél között akarategység jöjjön létre.

Ugyanakkor a magyar állam nem is fizet rubelben a gázért, hiszen eurószámlát nyitottak, amelyre euróban utalják át a gáz árát, majd ezt a bank váltja át rubelre

– szögezte le.

Magyarországon kívül még kilenc ország teszi ezt, “csak miután Európában ma jó európainak lenni azt is jelenti, hogy az országok vezetői nem beszélnek őszintén a nemzetközi életben és a saját népükkel sem, ezért a másik kilenc ország nem mondja, hogy ugyanezt teszi” – jegyezte meg.

Ne legyen kétsége senkinek, hogy akik ma Oroszországból nyersanyagot kapnak, pontosan ugyanezzel az eljárással, ugyanígy fizetnek a földgázért

– tette hozzá Gulyás Gergely.

Végül hangsúlyozta: miután rendkívül megdrágultak az energiahordozók és a költségvetésből kell kiegészíteni a szükséges forrásokat, a kormánynak újra és újra meg kell vizsgálnia az élelmiszer- és benzinárstop fenntarthatóságának lehetőségét. Továbbá a Mol is jelentős terheket vállal a 480 forintos kiskereskedelmi üzemanyagár fenntartása érdekében – tette hozzá a Vasárnapi Újság című műsorban Gulyás Gergely.