Ezek a leggyakoribb választási visszaélések, és így védekezhetsz ellenük

Ország

Magyarországon több ezer embert befolyásolnak a szavazati joguk gyakorlásában. Ez veszélyezteti a választások tisztaságát, ezzel Magyarország demokratikus berendezkedését – idézi a Tiszta Szavazás Bálint Mónikát, a Civil Kollégium Alapítvány ügyvezető igazgatóját.

A CKA vezetője szerint a politika fontos része, hogy megpróbálják meggyőzni a választókat arról, hogy

a választás előtt pénzzel vagy ajándékokkal lefizetni a kiszolgáltatott helyzetben lévő, szegénységben élő szavazókat bűncselekmény.

„Sok éve látjuk már, mi megy a terepen. Idén úgy döntöttünk, máshogy készülünk a választásokra.” – mondta a Parlament előtt Bálint Mónika.

Munkánk során kiderült, hogy az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy a szavazatvásárlás bűncselekmény. Az igazi felelősség azé, aki lefizeti a választókat, de az olykor állásuk elvesztésével megfenyegetett emberek is börtönbe kerülhetnek, ha eladják a szavazatukat.” – osztotta meg tapasztalatait a CKA ügyvezetője.

Bálint Mónika azt is felsorolta, mik a legelterjedtebb választási visszaélések:

  • Választókörzetek átrajzolása
  • Személyes adatokkal való visszaélés, pl. ajánlások másolása
  • Fenyegetés
  • Nyílt szavaztatás (mások szeme láttára kell behúzni az ikszet)
  • Mások helyett szavazás
  • Láncszavazás
  • Szavazólap lefényképeztetése és bemutatása
  • Szavazatvásárlás pénzzel, ajándékkal, élelmiszerrel
  • Szavazók szállítása, utaztatása
  • Akaraton kívüli regisztráció a kisebbségi névjegyzékbe vagy mozgóurna rendelése

Lehetséges, kirívóan durva csalási forma továbbá egyes szavazatok megsemmisítése, meg nem számolása, meghamisítása is.

A nagyobb kiszolgáltatottsággal, a nagyobb szegénységgel sújtott megyék veszélyeztetettebbek  – világított rá Bálint Mónika a visszaélések hátterére. Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna megyék a legveszélyeztetettebbek, de Csongrád-Csanád, Komárom-Esztergom, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy és Veszprém megyékben, sőt Budapest 8. és 9. kerületében is előfordulnak visszaélések – mondta.

Bár a zsarolás bűncselekménynek számít, mégis sok közmunkással megesik, de olyan dolgozókat is gyakran fenyegetéssel vesznek rá a szavazásra, akik állami vagy önkormányzati megbízásokat kapó vállalatoknál dolgoznak – számolt be a CKA tapasztalatairól.

A zsarolások áldozatainak – különösen, ha jogellenesen lefényképeztetik a szavazólapjukat – azt javasolják, hogy rontsák el a szavazólapot, kérjenek újat és azt már szívük szerint ikszeljék be.

A szegény embereknek sem éri meg ugyanis, hogy pár ezer forintért cserébe 4 évig senkinek ne beszélhessenek a problémáikról – hívta fel a figyelmet.

Bálint Mónika hozzátette, hogy a választások előtti pénzosztás, a jobbmódúaknak juttatott adóvisszatérítések és nyugdíjemelések is felvetik a befolyásolási szándékot, viszont ezek sem köteleznek senkit a szavazásra.

Az aHang által toborzott “őrszemek” április 3-án több száz településén lesznek jelen, és jogászok kíséretében dokumentálják az esetleges választási visszaéléseket.

Mit tehet, aki visszaélést tapasztal?

Ha az állam nem teszi meg, akkor védjük meg mi a szavazatunkat! – kérte Bálint Mónika.

Ehhez a CKA és az aHang által szervezett őrszemek mellett jogászokra is szükség van.

A szavazás napján a TASZ jogászai az ország számos pontján személyesen is jelen lesznek, hogy az őrszemeket jogi tanácsadással, beadványírással segítsék.

Telefonon pedig a kampányidőszak kezdete óta bárki számára elérhetőek  a 0630/722-33-56-os számon, továbbá a jogsegely@tasz.hu email címen. A választás napján több mint 20 jogász fogja várni a hívásokat – számolt be róla Döbrentey Dániel.

Döbrentey felhívta a figyelmet arra, hogy a TASZ jogászai nem hatósági személyek, nem ők vizsgálják ki hivatalosan az eseteket. Ők abban segítenek, hogy bárki szakszerű bejelentést tehessen, amit nem lehet könnyen lesöpörni az asztalról.

„A szavazás napján tapasztalataink szerint megsokszorozódnak a hívások, és ekkor jelentik a legtöbb visszaélést is: idősotthoni szavazással kapcsolatos anomáliák, szavazatvásárlás, a szavazók szállítása szokott a leggyakoribb problémaként megjelenni. Minden hasonló esetben jogi tanácsot adunk a hozzánk fordulóknak azért, hogy a visszaéléseknek következménye legyen: akár büntetőfeljentés, akár választási kifogás formájában” – mondta Döbrentey.

A TASZ programvezetője arra biztatott mindenkit, hogy politikai véleménytől függetlenül forduljon a jogsegélyszolgálathoz, ha visszaélést tapasztal. “Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a választópolgárok szabadon kinyilváníthassák akaratukat és a választás eredménye ezt tükrözze” – mondta Döbrentey Dániel. .