Megszűnik a kötelező maszkviselés, kivezetik a védettségi igazolványt – friss bejelentések a Kormányinfón

Ország

A járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik, ezért Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy megszűnik a maszkviselési kötelezettség hétfőtől.

A védettségi igazolvány használata is kivezetésre kerül, egy esetleges hatodik hullám esetén a korlátozások azonban visszavezethetők. Az egészségügyi veszélyhelyzet fennmarad, a kormány cselekvőképességét fenn kell tartani a potenciális hatodik hullám miatt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: A kormányülésen áttekintették a háborús helyzet okozta teendőket.

Magyarország döntése, hogy nem küldünk katonákat és nem engedünk át fegyvert a területünkön.

Nagy az esély arra, hogy az ilyen szállítmányokat megsemmisítenék, és a kárpátaljai magyarok biztonsága is fontos a kormány számára.

A kormány álláspontja szerint hazánk biztonsága az első, és az érdekünk az, hogy kimaradjunk a háborúból.

A kormány igyekszik támogatni és koordinálni a humanitárius segélyszállítást.

A katasztrófavédelem már kijelölte a menedékhelyeket és a fővárosba szállítást is segíti. A magyar-ukrán határátkelők folyamatosan üzemelnek. A rendőrség, az idegenrendészet és a katasztrófavédelem felkészült a többletfeladatok ellátására.

Eddig 120 ezer ember lépett át a határon

Rendkívül sok segélyszervezet vesz részt a humanitárius akciókban, a kormány most 1 milliárd 350 milliós támogatást nyújt ezeknek a szervezeteknek.

A kormány 6 segítségnyújtó pontot nyitott meg, ahol önkormányzati dolgozók és önkéntesek is segítenek a menekülők ellátásában. Vannak, akik csak átutaznak Magyarországon, ők leginkább a harmadik országból származó személyek és vannak, akik a háborús időszakot szeretnék itt átvészelni.

A magyar álláspont a délszláv háború óta az, hogy az első biztonságos országban be kell fogadni a menekülőket.

A kormány kezdeményezésére a 1357-es nemzeti segélyvonalon lehet segítséget nyújtani, eddig nagyjából 200 millió forint érkezett a Híd Kárpátaljáért kezdeményezéshez.

Magyarország a kárpátaljai magyarokkal és az ottani kormányzóval egyeztetve állítja össze a segélycsomagokat, hogy minél hatékonyabban tudja kezelni a helyzetet.

Uniós kitekintésben Magyarország minden olyan szankciót támogat, amelyben közös álláspont van, hazánk elítéli az orosz agressziót.

Fontos szempont azonban a szankcióknál, hogy

„a háború árát ne a magyar emberek fizessék meg.”

Olyan szankciók kellenek, amelyek nem nekünk fájnak jobban. A magyar baloldal ezzel ellentétes álláspontot képvisel például az energia kapcsán.

Szerencsétlen módon egy választási kampány időszakában zajlik a háború, de nagyon fontos hogy nemzeti egység jöjjön létre. A magyar baloldal azonban nincs tekintettel arra a veszélyre, amit ez a háború hordoz hazánk és Európa számára.

Katonákat és fegyvereket küldeni csak olaj lenne a tűzre

Gulyás Gergely külön felháborítónak nevezte, hogy Márki-Zay Péter oroszbarátnak nevezte a kárpátaljai magyarokat:

Még a legszélsőségesebb ukrán nacionalista csoportok sem beszélnek így, tesznek ilyen kijelentéseket.

A miniszter felszólított arra, hogy a felelőtlen nyilatkozatokat mellőzzék, mert ez komoly biztonsági kockázat a kárpátaljai magyarok számára is.