A fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak Márki-Zay Péter kijelentése miatt

Ország

A fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak Márki-Zay Péter vasárnapi “elfogadhatatlan” kijelentése kapcsán – tudatta a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége hétfőn az MTI-vel.

Az autisták, mozgáskorlátozottak, siketek, nagyothallók, siketvakok, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezeteink hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív, mindnyájuk számára sértő kifejezések – hangsúlyozták a közleményben.

Hozzátették, hogy a “fogyatékos” szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé – legyen az ép vagy fogyatékossággal élő – negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő.

“Fontosnak tartjuk, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalom felé és tevékenységük során fel se merüljön, hogy bárkit ilyen jelzővel pejoratív módon illessenek. A zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni” – emelték ki, leszögezve: a sértő jelzők használatának nincs helye a közbeszédben!

A közleményben felszólítottak minden közszereplőt, politikust és véleményformálót, hogy mindig tartózkodjanak az ilyen kijelentésektől, pártállástól függetlenül.

Az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete felszólította Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől.

De mit is mondott pontosan Márki-Zay?

Január 20-án a kormánymédia azzal jött, hogy Márki-Zay Indiába küldené szemműtétre a magyarokat. Ennek alapjául egy december 15-ei, Kiszomboron tartott fórum szolgálhatott, ahol arról is beszélt, hol milyen egészségügyi ellátásnak kell elérhetőnek lennie. Szerinte vannak ellátási formák, amiket minél közelebb kell vinni az embereket, és vannak olyanok, amikért észszerű lehet némi utazást megkövetelni az igénybe vevőktől. Azután ezt mondta:

És vannak olyan speciális kezelések, amiknél önök nem akarják, hogy Makóra vigyék önöket. A szemműtétek bizonyos fajtájára, minthogy zöldhályog meg hasonló, tehát nagyon ritka szembetegségek, inkább az amerikai biztosító is azt mondja, hogy menjen el, adunk egy repülőjegyet, menjen el Indiába.

Erre válaszolt Márki-Zay a vasárnapi élőben, amiben fogyatékosozásba keveredett. Először azt mondta, 1 millió forintot ajánl annak, aki bebizonyítja, hogy tényleg Indiába akarja küldeni szemműtétre a magyarokat, ezután tette a fentebb már idézett kijelentést:

Én azt mondtam, hogy Szeged. Nem India, Szeged. Elnézést kérek, de hogyha annyira fogyatékosak szegény fideszes propagandisták, – és a fogyatékos azért nem szerencsés szó, mert a fogyatékosokat szeretjük, a fideszes hazug propagandistákra viszont rendkívüli módon neheztelek – tehát nyilvánvalóan az ő szellemi képességük valószínűleg nincs, nem azt mondom, hogy tökéletes, de semmiképpen nem a szellemi képességükkel van baj. A végtelen aljas gonoszság, ez jellemzi ezt a tolvajtársaságot.

A kormánymédia ezt úgy dekódolta híveinek, hogy Márki-Zay lefogyatékosozta a Fidesz támogatóit. Ez persze kamu, de ettől függetlenül sem volt szerencsés, ahogyan Orbán Viktor kihívója fogalmazott.