Orbán idősekkel és nyugdíjasokkal

Felmérés: tovább erősödött a Fidesz, és az osztogatás java csak most jön

Ország

Közzétette friss kutatási eredményét az IDEA Intézet. A felmérést január 4-14 között végezték.

A közvélemény-kutatás szerint a biztos szavazók körében 4 százalékpont a Fidesz-KDNP előnye az Egységben Magyarországért választási szövetséggel szemben.

A Fidesz-KDNP választottsága az előző hónaphoz képest 2 százalékponttal növekedett, így jelenleg 37 százalékos. Ez a legmagasabb arány a 2020-as koronavírus-járvány kitörése óta.

Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció és az Momentum Mozgalom támogatottsága 11%, illetve 6%, az MSZP-jé 1 százalékponttal növekedett (4%), míg a többi párté változatlan. A Jobbik 8, a Párbeszéd 2, míg az LMP 1 százalékon áll.

Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 32 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis 5 százalékponttal kevesebb, mint a Fidesz-KDNP támogatottsága.

A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3–3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 25 százalék, ami a legalacsonyabb érték a koronavírus-járvány kitörése óta.

A biztos szavazó pártot választók esetében a Fidesz-KDNP támogatottsága hibahatáron belül, 1 százalékponttal növekedett (48%).

Az ellenzéki oldalon szintén elhanyagolható, 1–1 százalékpontos változások történtek.

A parlamenten kívüli pártok támogatottsága szintén nem változott, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3%-on, míg a Mi Hazánk 4%-on áll.

Összességében a 2021 kora őszi előválasztást követően a Fidesz-KDNP fokozatosan magára talált, és hónapról hónapra növelni tudta választói támogatottságát. Nem nagy, áttörést mutató változásokról, hanem apró, de a 2022-es választások végkimenetele szempontjából fontos mozgásokról beszélhetünk. Arra is utalnak az adatok, hogy ellenzék még nem talált vissza a 2021. októberi önmagához, amikor az előválasztást követően erősnek, határozottnak és cselekvőnek tűnt a választók szemében – összegzett az intézet.

(IDEA Intézet)