Egészen siralmas összeget keres az egyik legjobb magyar gimnázium tanára – csak erős idegzetűeknek!

Ország

Varga Sára, aki az egyik legjobb fővárosi gimnáziumban, az Eötvös József Gimnáziumban tanít, úgy érezte, fontos írnia a pedagógusbérekről – szúrta ki a 444.hu.

A negyedik tanévemben, egy osztály elballagtatása után, az úgynevezett pedagógus életpályamodellben gyakornoki szintet meghaladva jelenleg 178.193 forint a nettó fizetésem. Pontosabban a szakmai ágazati pótlékkal kiegészült fizetésem, mert az alapilletményem nagyjából 160.000 forint.

– írja a tanárnő.

Varga Sára hozzáteszi, a következő havi fizetése az újabb pótlékemelés miatt 207 ezer forintig emelkedik, de nem a fizetése nő tehát, hanem a pótlékja, ami bármikor elvehető.

Hó végén így is kétszer meggondolom, vegyek-e gyümölcsöt… 178.193 forintból nem lehet tisztességesen megélni, az pedig fel sem merül, hogy megtakarítást halmozzak fel. És itt jönnek szembe azok az egzisztenciális szorongást okozó nagy kérdések, hogy meddig élhetek abban a lakásban, amiben jelenleg, lesz-e valaha autóm, és ha eszembe jutna családot alapítani, miből tudnék felnevelni egy gyereket

– jelentette ki.

A tanárnő szerint szerint az iskolában a mindennapok gördülékenységéért, a tiszta és biztonságos környezetért, a gyerekek neveléséért dolgozó emberek méltatlanul kevés pénzért dolgoznak, és el fognak fogyni.

Számosan vannak, akik el sem kezdtek tanítani. Nagyon sok olyan kollégám van, aki másodállást, plusz munkát vállal azért, mert az elsődleges munkahelye nem fizeti meg. Elhivatottságból pedig (bármilyen patetikusan is hangzik ez a szó) még befagyasztott árú élelmiszert sem lehet venni

– mutatott rá.

Ráadásul úgy véli, az elhivatottság meg is fog kopni előbb-utóbb, mert az anyagiak mellett rengeteg másik sebből is vérzik az oktatási rendszer.