A magyar kormány kiállt a tüntetőkre lövető kazah vezetés mellett

Ország

Szijjártó Péter Facebook-videójában arról beszélt, hogy a kormány szemszögéből mi zajlik most Kazahsztánban, ahonnan elkezdték már evakuálni azokat a magyar állampolgárokat, akik haza szeretnének jönni.

A külügyminiszer nem kertelt, simán kijelentette, hogy “megtámadták a kazah államot”, a magyar kormány pedig kifejezte szolidaritását és részvétét a kazah elnöknek a halálos áldozatok miatt. Orbán Viktor pedig segítségét ajánlotta fel az általa imádott Kaszim-Zsomart Tokajev kazah diktátornak.

A Guardian szerint eddig 164 halálos áldozat van, köztük 3 gyerek. Mint ismert, a katonaság tűzparancsot kapott a nem csituló tüntetési hullám miatt, ők pedig éltek is ezzel.

A volt szovjet tagköztársaságban az elszállt üzemanyagárak miatt robbantak ki tüntetések. Bár a kormány lépett, az emberek továbbra is demonstrálnak, dacára annak, hogy a kazah vezetés tűzparancsot adott ki ellenük.

Az RTL-klub Fókusz című műsorának néhány napja sikerült felvennie a kapcsolatot egy Almatiban élő magyar családdal. Sebestyén Péter feleségével és két gyermekével várja, hogy elhagyhassa az országot. Az erőszakossá váló tüntetések középpontjától távolabb laknak, de a zavargásokat kihasználó fosztogatók és gyújtogatók az ő lakóhelyükre is megpróbáltak betörni egyszer.

„Tegnap este is már lefüggönyözve, sötétítve volt mindenki. Ma azt mondták, hogy ha lehet, ne vetkőzzön senki, mint a katonaságnál, akcióra készen, tehát ruhában kell aludni”

-nyilatkozta az édesapa.