Holtan találták Homonnay Gergely író-tanár-ellenzéki aktivistát

Ország

46 éves korában elhunyt Homonnay Gergely író, aki 2018-tól közéleti aktivistaként is ismert volt.

A DK-közeli aktivistát Rómában, a Bananon nevű klub törökfürdőjének mosdójában találták meg újév napján 13 óra körül – számolt be az olasz Corrierra della Serra.

Homonnay halálát szívének és keringésének leállása okozta, és bár megpróbálták újraéleszteni, nem jártak sikerrel. Az olasz rendőrség szerint egyelőre nem gyanakszanak erőszakra, de ezt a szálat véglegesen csak a boncolás varrhatja el.

Az aktivista holtteste mellett kábítószergyanús anyagokat találtak, emiatt nyomozást indítottak a kinti hatóságok.

Homonnay Gergely a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán angol–német szakon végzett, majd Pécsett és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatott jogi tanulmányokat. Dolgozott fordítóként, egy fotóügynökségnél, tanított gimnáziumban, és éveken keresztül újságíróként tevékenykedett. Két blogja, a gonzalo és a dagadtanoverem tette igazán ismertté, de sikeres könyvei, a Puszi, Erzsi!, valamint Az elnökasszony is sok rajongót szerzett neki.

A politikai életbe 2018 tavaszán, az akkori tüntetések egyik szervezőjeként kapcsolódott be, 2021 szeptemberében pedig a Novák Katalinra tett becsületsértő kijelentése miatt jogerősen elítélték, egy év próbaidőre bocsátották, és a perköltségek megfizetésére kötelezték