Legyen a te otthonod is környezettudatos!

Ország

A környezetvédelem napjainkban kiemelkedően fontos. Évek óta ösztönzik a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, szabályozzák a lassan lebomló termékek használatát (pl. szívószál, nylon szatyor fizetőssé tétele). Szokták mondani, hogy ha mindenki csak a saját környezetében egy picivel jobban figyelne az ökológiai lábnyomának méretére, azzal már sokat tenne bolygónk védelme érdekében.

Az új otthonok építésénél is alapvető szemponttá nőtte ki magát a környezettudatosság, de a lakberendezést is új alapokra helyezik az emberek. A DODO munkatársai azt mutatják be ebben a cikkben, hogyan teheted te is még zöldebbé otthonodat.

Mit kell érteni fenntartható alatt?

Már a szó is sugallja, hogy valamit fenn kell tartani. A most élő emberiségnek úgy kellene a szükségleteit kielégíteni, hogy ne veszélyeztesse azzal a következő generációk szükségleteinek kielégítését. Lényegében arról van szó barokkos túlzással élve, hogy ha a jelenleg a bolygót használó emberek elpazarolják az iható vizet, dédunokáink már nem fognak tudni tiszta vizet inni.

A fenntarthatóság 3 alapelve

A szakemberek legújabb nézete szerint a fenntarthatóságot nekünk kell megteremtenünk környezeti, gazdasági és társadalmi szinten. Ennek elérése érdekében a következő három alapelvet fogalmazták meg:

  1. Csak annyi szennyeződést bocsássunk a környezetbe, ami nem haladja meg a környezet feldolgozó képességét.
  2. Annyit termeljünk ki a környezetből, ami nem haladja meg a környezet újratermelő képességét.
  3. A nem megújuló energiaforrások felhasználásának mértéke nem haladhatja meg azt az ütemet, amilyen arányban helyettesíteni tudjuk megújuló energiaforrásokkal.

Mi köze van a fenntarthatóságnak a lakberendezéshez?

A társadalmi szintű fenntarthatóság megteremtésében az egyéneknek is van felelősségük. Tudatos, felelősségteljes döntéseket hozhatunk azt a távlati célt szem előtt tartva, hogy bolygónk élhető maradjon a következő nemzedékek számára is. Ennek érdekében megteheted, hogy szelektíven gyűjtöd a szemetet, energiatakarékos izzókat használsz, nem folyatod feleslegesen a vizet.

A DODO webáruház kínálatában kedvedre válogathatsz többféle újrahasznosított bútor, fogas, lámpa közül.

Hallottál már az öko építészetről?

Az öko építészet azzal a céllal jött létre, hogy a fenntarthatóság szellemében csökkentse egy építkezés ökológiai lábnyomát. Az egészségre káros anyagokat teljesen mértékben mellőzi. A hagyományos alapanyagokat, például a betont kenderbetonnal helyettesíti, a műanyagot bioműanyaggal. Szívesen felhasználja az újrahasznosított vagy felújított anyagokat. Az ilyen eljárással készült épületek energiafogyasztása minimálisra csökkenthető napelemekkel, vízmegőrzési rendszerekkel.

Energiatakarékos otthon

2022. július 1-je után csak BB energiahatékonyságú ingatlanokra adják meg a használatbavételi engedélyt, de aki jelentős felújítási munkálatokba kezd, arra nézve is kötelező érvényű. Ennek a besorolásnak az a feltétele, hogy nullához közeli legyen az épület energiaigénye.