Sorra dönti a rekordokat az előválasztási részvétel, de melyik jelöltnek kedvez ez?

Ország
Kedden is megdőlt a rekord: közel 97 ezren szavaztak a kétszereplőssé vált miniszterelnök-jelölti előválasztáson – közölt az Országos Előválasztási Bizottság.

A magas részvétel szerintük annak köszönhető, hogy Dobrev Klára és Márki-Zay Péter versengése feltüzelte az ellenzéki szavazókat. A nap pontos adatai az alábbiak szerint alakultak:
Sátorban megjelent: 77.432 fő.
Interneten keresztül adta le szavazatát: 19.348 fő.

Összesen tehát 96.780 polgár voksolt kedden arra, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen a 2022 után kezdődő új korszak miniszterelnöke. Ez az eddigi legmagasabb részvételi adat az országos előválasztás történetében. Az összesített részvétel három nap után 260.173 fő.

Melyik jelölt alkalmasabb Orbán Viktor leváltására?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

A második forduló izgalmai sok új szavazót mozgósítottak. Az összes eddigi résztvevő nagyjából negyede, 67.300-an új szavazók, akik az első fordulóban nem, csak a másodikban vettek részt. Az új szavazók adatait digitálisan is rögzíteni kell a szavazási tableteken. Akik már az első fordulóban is szavaztak azoknak – az igazolványos azonosítást követően – elegendő csak az értéknyilatkozat kitöltése és aláírása a részvételhez.

Minden ellenzéki választópolgárt arra biztatunk, hogy vegyenek részt a előválasztáson, mivel a sorok a látszat ellenére gyorsan haladnak, a szavazóbiztosok rutinosan és szakszerűen kezelik a választási szoftvert és eszközöket, a tét pedig óriási

– üzenték a szervezők.

Kinek jó a magas részvétel?

Mivel a DK-s tábor jóval szervezettebb, sőt, az ellenzéki pártok közül a legszervezettebb, abban biztosak lehetünk, hogy a Dobrev-hívek mozgósítását a második fordulóban is kimaxolják.

Márki-Zay mögött közvetlenül nem áll párt, ám feltehetően élvezi a jobbikos és momentumos szavazók nagy részének támogatását, és a Karácsony-árvák közül is számíthat új szavazatokra.

Dobrev Klárának tehát több lehet a voksolásra eredményesen ösztönözhető, biztos szavazója, Márki-Zaynak viszont nagyobbak a tartalékai, de kérdés, hogy mennyire lesz sikeres e széles réteg mozgósítása.

„A számok logikusan azt mondják az első fordulóban tapasztaltak alapján, hogy várhatóan 200-250 ezer szavazója lesz Dobrev Klárának, ami azt jelenti, hogy minimum 500 ezer embert kell elvinni szavazni ahhoz, hogy ezt a választást megnyerhessük”

– mondta Márki-Zay Péter a 444-nek, amikor az előválasztási esélyeiről kérdezték. Dobrev az első fordulóban 216 ezer szavazatot kapott, Márki-Zay 126 ezret, a három kiesett vagy visszalépett jelölt szavazói összesen 304 ezren voltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük