Dobrevnek szurkol a Fidesz, Márki-Zay valószínűleg több bizonytalant tudna megszólítani

Ország

Nagyon kevesen számítottak arra, hogy az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyében a második fordulóig jut párttámogatás nélküli Márki-Zay Péter. Arra pedig még kevesebben, hogy Karácsony Gergely visszalépése után ő lesz Dobrev Klára ellenfele.

Az ellenzéki táborban érezhető némi szakadás: a DK-szimpatizánsok meggyőződése, hogy Dobrev Klára alkalmassága elegendő lesz ahhoz, hogy Orbán Viktort is legyőzze, és lepereg majd róla jó fél évnyi gyurcsányozás. Márki-Zay Péter követői kevésbé tűnnek elkötelezettnek, de a matekozásban talán erősebbek.

Az mindenesetre sokatmondó, hogy a Fidesz-média (beleértve természetesen a “közszolgálati” adókat is) Dobrev Klárát egyáltalán nem támadja, és az agyonkaraktergyilkolt férjével is inkább az időközben visszalépett Karácsony Gergelyt próbálták összemosni.

Sőt, Dobrevről igyekeznek pozitívan írni:

Mit mondanak a felmérések?

Magyarország első számú, független piackutató cége, a Medián szeptember 29-e és október 4-e között elvégzett, és részben már a múlt héten ismertetett 1000 fős országos reprezentatív felmérése szerint az előválasztási kampány javított az ellenzéki összefogás esélyein: a listás voksokat tekintve a Fidesz–KDNP és az ellenzék fej-fej mellett áll.

A felmérés szerint Dobrev Klára és (a felmérés idején még versenyben volt) Karácsony Gergely jelöltsége inkább a kormánypártok javára mozgósított volna szavazókat.

Márki-Zay Péter jelöltsége esetén viszont megfordulna az állás: az ellenzéki szavazókat jobban, a kormánypártiakat kevésbé mozgósítaná az ő jelöltsége, így az ellenzék 3 százalékpontnyi előnyhöz jutna.

Nagyon nehéz jósolni

Pulai András, a Publicus Intézet vezetője úgy látja, most az a legizgalmasabb kérdés, hogy kik mennek el a héten szavazni ezzel eldöntve az Orbán Viktorral ringbe szálló egyetlen jelölt személyét.

Márki-Zay Péter be tud vonzani új szavazókat a második fordulóra azzal együtt, hogy nyilván vannak, akik olyan pártok támogatói, akik őt vagy őt is támogatják.

Az eddig is ismert volt, hogy Karácsony Gergely szavazóinak a másodlagos preferenciája erősebb volt Dobrev Klára irányában, de ezt nyilván erősen befolyásolja a volt jelölt kérése, hogy az MMM vezetőjét támogassák. Három párt is úgy nyilatkozott, hogy a választók döntsék el maguk, kire szavaznak, de nyilván mindegyik pártnak vannak olyan szereplői, akik ide vagy oda beálltak s ezek nyilván iránymutatásul is szolgálnak

fejtegette Pulai.

Pulai András kedd délutáni Facebook-posztjában már arról ír, hogy annyira hullámzó az ellenzéki előválasztók lelkiállapota, hogy azt lehetetlen megbízhatóan kutatni, ezért az előválasztás végéig nem kutatnak:

A Fidesz is mozgósít Dobrev mellett?

Ez a kérdés időről időre felmerül, és nyilván lehet is némi valóságalapja. Kormánypárti oldalak fórumaiban találunk erre utaló kommenteket, és “sejtszinten”, alulról szerveződve van is ebben ráció. Központi utasítás valószínűleg nem történt, mert az kiszivárgása után könnyen ráégne a kormánypártra.

Azt viszont nehezen tudná tagadni a Fidesz, hogy az előválasztáson Dobrev győzelméért szorítanak. Hiába vannak meg ugyanis a DK-s jelölt kompetenciái, hiába mosná le (valószínűsíthetően) Orbán Viktort egy vita során, az, hogy az ő férje Gyurcsány Ferenc, ellenzéki választók százezreit riasztja el.

Márki-Zay sokkal keményebb dió lenne a fideszes propagandagépezet számára, hiszen egy hozzájuk hasonlóan keresztény-konzervatív elveket valló (és talán nem csak valló), hétgyermekes családapát nem lenne egyszerű a mára szitokszóvá degradált “baloldali” és “liberális” jelzőkkel illetni. Azért ő sem úszta meg, Márki-Zay Péter feleségét, Vincze Felíciát 2018-ban azzal vádolta meg a kormánypropaganda, hogy “csecsemők halálát okozta”:

Természetesen a kormány lábai előtt térdelő hajdú-bihari propagandasajtó is lehozta a sztorit:

Majd Márki-Zay perelt és nyert, de a kormánymédia – miután a magyar adófizetők pénzéből – kifizette a sérelemdíjat, továbbra is hajtogatja hazugságait.

– Sz. Sz. –

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük