Azeri baltás gyilkos

Kitüntetést kap Orbántól az azeri nagykövetet, aki segített hazajutnia a baltás gyilkosnak

Ország

Orbán Viktor előterjesztésére a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés polgári verzióját kapja Magyarországtól Vilayat Guliyev azeri nagykövet – olvasható a Magyar Közlönyben.

Guliyev 2010 óta azeri nagykövet Magyarországon, de korábban volt külügyminiszter is otthon. Leghíresebb Magyarországhoz kapcsolódó ügye Ramil Szafarov azeri katonatiszt, a “baltás gyilkos” néven elhíresült bűnöző hazavitele volt 2012-ben – írja a Szabad Európa. A gyilkost “véletlenül” pont akkor adták ki hazájának, amikor a bakui feketekasszából dollármilliók érkeztek Budapestre.

A kitüntetésre előterjesztett azeri nagykövet egy nyilatkozatában áldozatként állította be a „baltás gyilkos” néven elhíresült Ramil Safarovot. A férfi 2004-ben brutális módon meggyilkolta az örmény Gurgen Margarjant Budapesten, ahol mindkét katonatiszt egy NATO-nyelvtanfolyamon vett részt, és közös szobában aludtak. Safarovot Budapesten életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ám 2012 augusztusában a magyar hatóságok átadták Azerbajdzsánnak, ahol őt ünnepelt hősként fogadták, kegyelemben részesítették, szabadon engedték és még elő is léptették.