Világsajtó: az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is megfigyeltek egy izraeli kémfegyverrel

Ország

Komoly botrány dagadhat abból a projektből, amelyet 17 szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit a Le Monde és a magyar Direkt36 – végzett.

A nemzetközi nyomozásban azt próbálták feltárni, hogy kiket figyelhettek meg az NSO nevű izraeli kibercég kémprogramjával, a Pegasussal – olvasható a Direkt36 Telexen megjelent cikkében.

Az oknyomozó portál szerint évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is.

A kutatás alapját egy 50 ezer telefonszámot tartalmazó adatbázis képezte, amelyhez a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International jogvédő szervezet jutott hozzá.  Megjegyzik, attól még, hogy valaki szerepel a listán, nem biztos, hogy ténylegesen meg is figyelték, de számos esetben a telefonok utólagos vizsgálata bizonyította, hogy behatoltak a készülékekbe.

Magyarországon több mint 300 célpont lehet, közülük egyelőre a következő embereket azonosították be:

  • Négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, akiknek esetében a telefonok utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. Továbbá Dercsényi Dávidot, a hvg.hu korábbi újságíróját, aki a terrorizmussal vádolt Hasszán F.-ről írt cikkei miatt kerülhetett célkeresztbe.
  • Egy magyar fotóst, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt.
  • Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát – akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több olyan más üzletembert, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. Az utólagos vizsgálatok megerősítették, hogy legalább egy vendég telefonját biztosan fel is törték az NSO programjával. A Varga-féle találkozón részt vett Chikán Attila közgazdász professzor is, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, akinek telefonszáma szintén feltűnt a kiszivárgott adatok között.
  • Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és egyik legközelebbi bizalmasát, Nagy Ajtony Csabát. Mindketten a 2018-as választások előtt kerültek célkeresztbe, amikor Simicska egy egész médiabirodalom tulajdonosa volt, és nyíltan támadta a kormányt. Simicskát azért nem lehetett ezzel a szoftverrel célba venni, mert nem használt okostelefont, az érzékenyebb témájú megbeszéléseit pedig személyesen folytatta.
  • A CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen.

A Direkt36 további lehallgatott személyekről is ír, akiket majd később fednek fel. Köztük van egy tekintélyes ügyvéd és egy ellenzéki városvezető is.