Szili Katalin

Szili Katalin: egy jó szakképesítés felér egy diplomával

Ország

Egy jó szakképesítés felér egy diplomával, ezért támogatja a Nemzetpolitikai Államtitkárság a kárpátaljai magyarok szakképesítésének megszerzését – közölte a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szerdán az MTI-vel.

Szili Katalin telefonon azt mondta: a Mátészalkai Szakképzési Centrumban 2019 óta kárpátaljai magyarokat is képeznek, a kétéves képzést elvégző 80 embernek szerdán adták át a szakképzési okleveleket.

A program célja, hogy a képzésben résztvevők az identitásuk megőrzése mellett a szülőföldjükön boldogulhassanak – tudatta.
Elmondta: az államtitkárság 2015 óta körülbelül 1,7 milliárd forintot biztosított többi között bérre, beruházásra, működtetésre és a hallgatók támogatására Kárpátalján a szakképzés bővítéséért. Ezzel azóta körülbelül ötszáz diáknak segítettek – tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy 2015-öt a külhoni magyar szakképzés évévé nyilvánították, amelyben az egyik legfontosabb döntés az Egén Ede Szakképzési Centrum kialakítása volt Kárpátalján.

Egy akkori felmérés szerint a képzést keresők általában 30 kilométeres körzetben keresték a lehetőségeket, ezért Ugocsa, Bereg, Ung és Máramaros térségben külhoni magyar szakképzési centrumokat alakítottak ki – ismertette, hozzátéve: ebbe kapcsolódott be 2019-ben az anyaország is a Mátészalkai Szakképzési Centrummal.