Közel 1500 esetben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt a hétvégén

Ország

A hétvégén 1496-szor intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt – ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: a maszkviselési szabályok elmulasztása miatt közterületen 1449, a tömegközlekedési eszközökön és a megállókban 28, az üzletekben 19 emberrel szemben intézkedtek a hétvégén.

A kijárási tilalom, közterületi magatartási szabályok, illetve a gyülekezés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén 363 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – tette hozzá.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1263 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 353 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 910 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A hétvégi rendőri intézkedések közül kiemelte, hogy péntek hajnalban csendháborításra vonatkozó állampolgári bejelentés alapján intézkedtek Budapest belvárosában egy társasház alagsori helyiségében, ahol 17 külföldi tartott magánrendezvényt. Velük szemben a kijárási tilalom, valamint a magánrendezvényekre vonatkozó szabályok megsértése miatt szabálysértési eljárást indítottak, és vizsgálják a rendezvény francia szervezőjének felelősségét is.

Szombat hajnalban ugyancsak a kijárási tilalom idején egy VII. kerületi szórakozóhelyen intézkedtek egy születésnapot ünneplő nyolcfős társasággal szemben.

Vasárnap hajnalban Budapest V. kerületében egy airbnb lakásnál volt szükség rendőri intézkedésre csendháborítás miatt, itt 31-en voltak. Ugyanebben a kerületben a kijárási tilalom idején egy szórakozóhelyen 76-an voltak, közülük 73-an külföldiek.

A novemberben bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom szabályainak megszegése miatt eddig 68 004 rendőri intézkedésre volt szükség.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 149 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 16 874-szer intézkedtek.
Az alezredes elmondta: 20 967-re csökkent a hatósági házi karanténban levők száma, a hétvégén 3815 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A hatósági házi karanténban lévők közül 1136-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.