Ingyenessé tenné az első diploma megszerzését a Momentum

Ország

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa online sajtótájékoztatót tartottak a Corvinus egyetem előtt Szabó Szabolcs a Momentum képviselőjelöltjével, jelenleg független országgyűlési képviselővel, annak érdekében, hogy ingyenesen juthassanak a magyar tanulók az első diplomájukhoz.

“Mi nem hiszünk az esélyegyenlőtlenségben, ezért azt szeretnénk, hogy az első diploma Magyarországon ingyenes legyen.” – kezdete a sajtótájékoztatót Feket-Győr András.

Szerinte nem jó megoldás az, hogy ma egyetemi hallgatók tízezreinek kell fizetnie a felsőoktatásért. “Mindenkinek legyen ingyenes az első diploma és mindenki férjen hozzá a versenyképes tudáshoz, mert egy fejlett nyugati országnak ez a kulcsa. Körülbelül 20-25 milliárd forintba kerülne az első ingyenes diploma a magyar államnak. Ez nem nagy összeg, főleg annak fényében, hogy 540 milliárdot áldozunk a kínai Fudan egyetemre. Szerintünk ez nincs rendben, ezért kezdeményezzük az ingyenes első diplomát.”

Szabó Szabolcs azzal kezdte, hogy miért ennyire fontos az első diploma ingyenessége: “Magyarországon az egyetemi hallgatók száma jelentősen csökkent az elmúlt 10 évben. 2010-ben annyi embert vettek fel felsőoktatásba, mint amennyien az elmúlt évben összesen jelentkeztek. Ez nagyjából 100 ezer ember.”

A független parlamenti képviselő még elmondta: “Diplomásból és jó szakmunkásból is kevés van. Ezt egyszerre kell megoldani, aminek az első lépése lenne az ingyenes első diploma és jól finanszírozott állami egyetemek.”

Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja és oktatáspolitikusa szerint a közoktatásban keresendő az, hogy miért csökkennek a felsőoktatásba bejutók száma. “A társadalom kezd szétválni egymástól, mert a jómódú szülők gyermekei más oktatásban részesülhetnek, mint a hátrányosabb anyagi helyzetben lévőké. Finnország lehet a követendő példa, ahol sikerült egységesen magas szintű közoktatást biztosítani mindenki számára.” Szerinte az lenne a cél, hogy olyan minőségi közoktatást biztosítsunk, amely motiválja a tanulókat arra, hogy jelentkezzenek a felsőoktatásba, illetve el kell érni, hogy a pedagógusi szakma presztízse helyreálljon. Zárásként elmondta: “A kormányváltás után mi a szakmát bevonva fogjuk megoldani ezeket a problémákat és fel fogjuk karolni a szakma véleményét.”

A Momentum a cél érdekében petíciót is indított, amely az alábbi linken tölthető ki.