A diákok nem akarnak április 19-étől iskolába járni, online oktatást követelnek

Ország

Az ADOM Diákmozgalom (az egykori Független Diákparlament) felhívást tett közzé, amelyben a jelenléti oktatás ellen a diákok, szülők, tanárok összefogását kérte. Azt írják: “egyikünk sem szeretné, hogy egy elhamarkodott iskolanyitás után többé ne láthassa viszont nagyszülőjét, osztályfőnökét vagy krónikus betegségben szenvedő osztálytársát.”

Mint írták, több mint egy évnyi bezártság után

nagyon szeretnének barátaikkal, osztálytársaikkal találkozni, és ismerik a digitális oktatás hátrányait, most a szüleik, tanáraik életét tartják a legfontosabbnak.

Nem szeretnék, ha egy elhamarkodott nyitás miatt többé nem láthatnák nagyszüleiket, osztályfőnökeiket, krónikus betegségben szenvedő osztálytársaikat. Úgy gondolják, ki kell tartaniuk, hogy ne dőljön romba a járvány elleni hatékony védekezés.

Az iskolák túl korai újranyitása nagyobb károkat okozna, mint amennyit nyernének vele, egyesek szerint egy negyedik hullámot is elindíthatna. Ezért azt követelik a kormánytól, hogy:

– ne vezesse be a kötelező jelenléti oktatást április 19-étől,

– a középiskolákban addig maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul,

– a szülőknek ne legyen kötelező gyermeküket általános iskolába küldeni,

– a védettséget nem szerző tanárok választhassák az online tanítást!

Indoklásuk szerint az érettségizőknek már nem jelent érdemi segítséget, ha visszatérnek az iskolába a vizsga előtti két hétre. Sokan tartanak viszont attól, hogy éppen akkor fertőződnek meg és nem tudják megírni az érettségit. Érthetetlennek tartják, hogy a boltokban bevezetett négyzetméter-alapú korlátozás az iskolákra nem érvényes.