Koronavírus oltás

Az ország négy legnagyobb idősotthonában is megkezdik az oltást

Ország

Az oltási tervnek megfelelően, az egészségügyi dolgozók oltása mellett csütörtökön fokozatosan megkezdődik az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása is – tájékoztatta a Koronavírus Sajtóközpont szerda este az MTI-t.

Közleményükben hangsúlyozták: “az idősotthonok oltása kiemelten fontos, hiszen a koronavírus-fertőzés különösen veszélyes az idősekre és a zárt közösségekre”.

Azt írták: elsőként csütörtökön az ország négy legnagyobb létszámú idősotthonában kezdik meg az oltást “a mobil oltócsapatok”:

a fővárosi Pesti úti idősotthonban, az újpalotai Olajág otthonban, egy pécsi és egy miskolci idősotthonban.

A mobil oltócsoportok az idősotthonokban adják be a védőoltást, a már bevezetett protokoll szerint. Az előzetes igényfelmérés szerint a négy intézmény dolgozóinak és lakóinak többsége él a védőoltás lehetőségével. A négy intézményben 447 dolgozó és 779 gondozott jelentkezett az oltásra – írták.

A fővárosi Pesti úti idősotthonban több mint félezer idős ember él, és több mint kétszázan dolgoznak ott. “Emlékezetes, hogy a járvány első hullámában ez az idősotthon vált az egyik legnagyobb gócponttá, ahol az első hullámban 55 idős ember halt meg, 313 gondozott és 26 dolgozó fertőződött meg” – jegyezték meg (a propagandaosztáy ajánlásával).

Elkészült az oltási terv, ebben a sorrendben kapnak vakcinát a magyar állampolgárok

Az újpalotai Olajág otthonban 160-an dolgoznak, a gondozottak száma 376. A Baptista Szeretetszolgálat pécsi idősotthonában 237 a dolgozók, és 480 a gondozottak száma. A miskolci Őszi Napsugár Otthonban 437 gondozott él és 165-en látják el őket.

Az igényeket minden idősotthonban, fekvőellátást nyújtó szociális intézményben felmérik – írta a Koronavírus Sajtóközpont, arra biztatva a dolgozókat és az időseket, “hogy védjék magukat, és éljenek az oltás lehetőségével”. Az oltások ütemét a Magyarországra érkező vakcinaszállítmányok határozzák meg – írták a közleményben.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerda délután a Facebook-oldalán azt közölte: már tartanak az előkészületek, hogy az idősotthonokban élők is mihamarabb megkapják a védettséget.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján azt mondta: az egészségügyi dolgozók után a második körben a szociális és idősotthonok lakói és dolgozói kapják meg a védőoltást, ezekbe az intézményekbe mobil oltócsoportokat küldenek. Hozzátette: a nagylétszámú intézményekben kezdik az oltások beadását, az igényfelmérés megkezdődött.