Télies fordulat jöhet karácsonykor, több centis hórétegre is van esély év vége felé

Ország

A hétvégén is borult, párás idő várható, lehűlésre, érdemi csapadékra nem kell számítani. Karácsonyig nem is várható “télies fordulat”.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzése szerint pénteken borult, párás, szürke idő várható, több helyen szitálással. Napközben javulnak a látási viszonyok, tartós sűrű köd inkább csak a Dunántúlon néhol, illetve a felhőbe burkolózó hegyvidéki tájakon lehet. Gyenge, illetve mérsékelt lesz a légmozgás, sok helyen szinte nem is mozdul majd a levegő. A leghidegebb órákban 0 és plusz 4, napközben plusz 2 és 6 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton és vasárnap is többnyire borult, párás, néhol ködös idő várható. Szombaton szórványosan, vasárnap többfelé valószínű szitálás, esetleg gyenge eső. A minimumok mindkét nap 0 és plusz 4, a maximumok plusz 2 és 6 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán közzétett videóban Üveges Zoltán elmondta: karácsonyig nem várható “télies fordulat”.

Karácsony második felében viszont már előfordulhat, hogy az eső mellett hó is hullik majd a hőmérséklet csökkenése mellett. Egyes hóvastagsági előrejelzések szerint például Budapesten 25-éig, jövő péntekig nincs esélye hónak, utána viszont legalább “mutatóba” kialakulhat vékony hóréteg. Majd szilveszterhez közeledve több centis hórétegre is lehet számítani

– közölte a meteorológus.

(MTI)