Müller Cecília meglepő kijelentése: ennyi ideig számít valaki védettnek, ha átesik a fertőzésen

Ország
Koronavírus

Az ellátórendszer terhelésének csökkentése érdekében jelzőrendszert működtetnek, amely naponta mutatja az egyes egészségügyi intézményekben a betegek és a személyzet létszámát – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: változatlanul a járványgörbe ellaposítása a cél, enyhítve ezzel azt a rendkívüli terhelést, amely az egészségügyi ellátórendszerre hárul. Jelenleg 78 kórházban, minden aktív ellátást nyújtó fekvőbeteg-intézményben kezelnek már koronavírusos beteget, ezért a terhelés egyenletesebbé tétele érdekében olyan jelzőrendszert működtetnek, amely napi szinten jelzi, hogy hol mutatkozik hiány az ellátó személyzetben – ismertette.

Az országos tisztifőorvos kitért arra is, hogy a kormány a jövő héten dönti el, a karácsonyi ünnepek idején milyen rendszabályok, higiénés feltételek lesznek érvényben.

Arról is beszélt, hogy aki átesett a koronavírus-fertőzésen, az fél évig minősül védettnek.

Hozzátette: ha valaki átesett már a koronavíruson, de ennek ellenére szeretné beoltatni majd magát, az is jelentkezhet majd a vakcinainfo.gov.hu weboldalán. A faripiravirt tartalmazó készítményeket háziorvos nem írhatja fel, azok egyelőre csak intézményi keretek között adhatók be a betegeknek.

Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy céltudatosan menjenek el a nagy karácsonyi bevásárlásra, és céltalanul ne sétáljanak a plázákban. A zsúfolt helyek elkerülése végett azt tanácsolat, amit lehet inkább a webáruházakból szerezzük be.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte:

  • 267 személy ellen intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.
  • 270 személlyel szemben intézkedtek, mivel nem tartották be a kijárási tilalmat.
  • 19859 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.
  • 7029 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt napon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük