Demeter Szilárd

Európát Soros gázkamrájának nevezte Demeter Szilárd, Vámos Miklósnál is elszakadt a cérna

Ország

Sorra küldik el melegebb éghajlatra Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjét az Origón megjelent véleménycikke miatt írja a Magyar Hang.

Frissítés: leszóltak a minisztériumból, Demeter visszavonta írását és törölte Facebook-oldalát

Demeter Szilárdra rácsörögtek az Emmi-ből, visszavonta gázkamrázós írását és törölte Facebook-oldalát

Előzmények

Demeter a kormányközeli portálon így fogalmazott:

„Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos. Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai.”

Vámos Miklós író közösségi oldalán reagált Demeter Szilárd nem éppen irodalmi kirohanására:

Kérem szépen, én megpróbáltam némi megértéssel szemlélni D SZ ámokfutását. Nem szóltam, amikor úgy döntött, álmából felébresztve is jobb novellát ír, mint az őt kritizáló szerzők (én még nem tartoztam közébük), cigaretta és kávé nélkül. Rendben, a kóros önbizalom nem bűncselekmény…

Bárkinek megmutatom a BTK-ban a vonatkozó paragrafusokat. Most pedig üzenem neki, hogy ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra, próbálja megtalálni, addig is fogja be.

 

Demeter cikkét a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is vállalhatatlannak tartja, közleményüket a Magyar Hang idézi:

„Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt.”

A Mazsihisz szerint „Európát Soros György gázkamrájának” nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával. A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjétől súlyos felelőtlenség létező előítéletekre rájátszani.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint Demeter Szilárdnak az Origo.hu honlapon megjelent írása vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára
– közölte a Mazsihisz.

Magyaroszág korábbi miniszterelnöke, Bajnai Gordon Orbán Viktort szólítja fel cselekvésre.

Amennyiben Demeter Szilárd még hétfőn is az Ön kormányának tisztviselője, akkor ezt a nyilatkozatot nyilván mi magyarok, és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekinti majd.
Ha így lesz, én – sokakkal együtt – Ön helyett is szégyenkezni fogok hazám és a magyarok nevében.
Ne legyen így.

Időközben Demter Szilárd is válaszolt a Mazsihisznek:

Ezt írta: a holokauszt és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, „kisajátíthatatlan. Mindannyiunk közös öröksége. És mindannyiunk közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában”.

Majd azzal folytatta: A hangsúly jelenleg a hasonlón van. Európában, pontosabban az Európai Unióban ma a »nyílt társadalom« eszméjének égisze alatt az illegális migrációt támogatják. A migránsok többsége muszlim. Az EU hangadói, élükön Soros György spekulánssal gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak – attrocitások , zsidók életét veszélyeztető terrortámadások tömkelege bizonyítja ezt az elmúlt évekből.”