Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Vöröskereszt

Ország

100 olimpikon, több mint 10 millió forintos felajánlásából vásárolt orvosi eszközöket a legnagyobb hazai umanitárius szervezet négy fővárosi kórháznak, és az Országos Mentőszolgálatnak

Több mint 100 hazai sportoló, egykori és jelenlegi olimpikonok fogtak össze az 1976. évi Montreali Nyári Olimpiai Játékokon bronzérmes női kézilabda csapat tagjainak kezdeményezésére, a Magyar Olimpiai Biztosság felhívására, hogy segítsék azokat az egészségügyi intézményeket és szervezeteket, amelyek kiemelt feladatokat látnak el a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A kezdeményezéshez elsőként csatlakozott a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja. Az összegyűlt, 10,2 millió forint értékű adomány a Magyar Vöröskereszt segítségével jut el négy fővárosi kórház és az Országos Mentőszolgálat részére.

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet a kórházak és a mentők igényeit figyelembe véve olyan orvostechnikai eszközöket szerzett be, melyek a második hullám alatt megkönnyíthetik a betegek ellátását. Többek között EKG-készülékek, vizeletanalizátorok és fertőtlenítőberendezések kerülnek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet tulajdonába, az Országos Mentőszolgálat pedig újabb lélegeztetőgép falitartókat használhat.

„Ebben a koronavírus-járvány övezte nehéz időszakban a sport, az olimpiai mozgalom ismét megmutatta erejét és bizonyította, hogy összefogással komoly értéket lehet teremteni. A saját eszközeivel a magyar olimpiai család is részt vállal a járvány elleni küzdelemben, köszönöm a felajánlásokat, büszke vagyok az adakozókra. Megtisztelő, hogy az ország legpatinásabb, 1881-ben alapított humanitárius szervezetével működünk együtt. A Magyar Vöröskereszt nekünk garancia arra, hogy az orvosi eszközök a legjobb helyre kerülnek” – mondta Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

„Tavasz óta elkötelezetten segítjük a hazai egészségügyet a koronavírus elleni harcban. A mostani felajánlás az egyik legjelentősebb olyan támogatás a második hullám alatt, melynek célba juttatásában közreműködünk. A Magyar Vöröskeresztnél a felkészültségben hiszünk, ami munkatársaink helytállása mellett, a megfelelő felszereltség biztosítására is vonatkozik. Az eszközök célzott segítséget jelentenek, ott, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk. Szolgálatba helyezésükkel még színvonalasabb lehet az ellátás” – tette hozzá Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.  Az eszközöket a Magyar Vöröskereszt november 19-én juttatta el az érintett intézmények részére.