Májtisztító kúra: hatásos vagy veszélyes?

Ország

A máj a méreganyagok kiszűrésére rendeltetett szervünk. Sokan gondolják azonban úgy, hogy időnként szüksége van a májnak méregtelenítésre, hogy hatásosan képes legyen szűrni a káros anyagokat. Ez azonban tévhit, ráadásul még veszélyes is lehet egy-egy májtisztító kúra kimenetele.

A egészséges máj működése

A májnak kettős szerepe van: egyrészt a szervezet méregtelenítő rendszere, a testünket érő káros behatások és méreganyagok semlegesítéséért felelős szerve, másrészt epét termel az emésztés céljából.

Tisztítására a következőket szokták javasolni:

  • Méreghajtó teák és készítmények fogyasztása
  • Májkímélő étrendre való áttérés
  • Lé diéta alkalmazása
  • Bizonyos ételek kiiktatása
  • Beöntés és hashajtás alkalmazása

Az egészséges májnak azonban semmi szüksége nincs a fent felsorolt módszerekre, ugyanis bármelyiket is alkalmazzuk anélkül, hogy tudomásunk lenne májunk állapotáról, többet árthatunk, bizonyos esetekben pedig a szervezet egyensúlyának felborulását kockáztathatjuk vele.

Ami valóban ismert tény, hogy a tartós, rendszeres alkoholfogyasztás és a vegyi anyagoknak való folyamatos kitettség növeli a májbetegségek kockázatát. Az azonban, hogy a mindennapi étkezés során bevitt élelmiszerek miatt legyen szükség tisztítókúrára, tudományosan nem megalapozott.

 

A máj működésének zavarai

Ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk a máj állapotáról, érdemes alapos és szakszerű vizsgálatot végezni. Panasz esetén a ma ismert legbiztosabb módszer, amely a legapróbb elváltozásokat is magas biztonsággal tudja letérképezni, az elasztográfiás ultrahangvizsgálat. A CMC Déli Klinikán ez a vizsgálat csúcstechnológiás géppel és megfelelő szaktudással párosul. Ha tehát szeretne biztosra menni a mája állapotáról, érdemes tisztítókúra helyett elvégeztetni ezt a vizsgálatot.

Májunk nem egészséges működéséről az alábbi betegségek tanúskodnak. Valamely betegség fennállásakor valóban érdemes bizonyos “aranyszabályokat” betartani, melyre inkább a májkímélő életmód a megfelelő megfogalmazás.

  • Epekő, epeút elzáródása: Főzés során zsírpótló vagy kernelolaj használata javasolt, így a májnak kevesebb epét kell termelnie a zsíros ételek lebontásakor.
  • Zsírmáj kialakulása: Kerülendőek a magas kalóriatartalmú élelmiszerek, helyettük a magas rostbevitel javasolt.
  • Májcirrhosis: Sóbevitel korlátozása, előrehaladott állapotban a fehérje bevitel korlátozása is javasolt.
  • Hemokromatózis: A vastartalmú élelmiszerek és vaspótló készítmények kerülendők.
  • Hepatitis-C: Korlátozott sóbevitel, vas kerülése.
  • Wilson-kór: Rézben gazdag élelmiszereket kerülni kell (gomba, csokoládé, dió)

 

Mit tegyünk májunk egészsége érdekében?

Indokolatlan májtisztító kúrák helyett kerüljük az alkoholt, a helytelen táplálkozást, mozogjunk rendszeresen, legyünk sokat a szabadban, ha van rá mód, a toxikus anyagok bevitelét korlátozzuk. Amennyiben mégis szeretnénk tenni májunk védelme érdekében, próbáljuk ki a zöld turmixokat, melyeknek igazoltan májvédő hatásuk van!