Észtországban tárgyalt Kövér László

Ország

Kövér László házelnök Tallinnban folytatott hétfőn megbeszélést Jüri Ratas észt miniszterelnökkel, Henn Polluaas házelnökkel és Anneli Ott-tal, az európai ügyek bizottságának elnökével – közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel.

A tárgyalásokat ismertető közleményében azt írta: Kövér László az észt parlament, a riigikogo elnökének meghívására érkezett a balti ország fővárosába.

Az Országgyűlés elnöke az észt házelnökkel találkozva úgy fogalmazott: Magyarországot és Észtországot több korszak, múltbéli esemény köti össze, “köteleznek bennünket hagyományaink, éppúgy, mint a következő nemzedékek iránti felelősség is”.

A magyar házelnök nagyon jónak nevezte a két ország kapcsolatait, amelyek a rendszeres kapcsolattartásra, eszmecserékre épülnek.

Henn Polluaas kiemelte a parlamenti baráti csoportok és a szakbizottságok együttműködésének fontosságát az Európai Unió jövőjéről szóló közös gondolkodás és a regionális együttműködés szempontjából.

A két házelnök egyetértett abban, hogy a migráció ügye kezelésének nemzeti hatáskörben kell maradnia. Különösen fontosnak nevezték a keresztény értékek védelmét, hozzátéve, hogy a kérdés megítélése nem egységes Európában.
Kövér László közölte: Magyarország konstruktív és kezdeményező kíván lenni az EU jövőjéről szóló párbeszédben, hogy “közösen tárhassuk fel azokat a lehetőségeket, amelyek révén egy jobb, valóban versenyképes Európai Uniót teremthetünk. Magyarország egységes és erős unióban érdekelt, amely megmarad a szuverén és önálló nemzetállamok közösségének”.

A házelnök beszélt a hétéves uniós költségvetésről és a Új Nemzedék EU elnevezésű helyreállítási csomagról, amelyet nyáron az Európai Tanácsban mind a 27 állam kormányfője elfogadott, és amely hangsúlyt helyez a jogállamiságra és az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmére, de azokat nem kapcsolja össze a kifizetésekkel.

Kövér László megjegyezte, hogy a javaslat Magyarország számára csak ebben a formában fogadható el, a további tárgyalásoknak is ebben a szellemben kell folytatódniuk.

Kövér László megemlítette: jövőre lesz a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének századik évfordulója, ami lehetőséget teremt arra, hogy “együtt ünnepeljünk, együtt emlékezzünk”. A házelnök ebből az alkalomból magyarországi látogatásra hívta meg észt kollégáját.

A Jüri Ratas miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen szó volt a két ország kapcsolatáról, az Európai Unió jövőjéről és a fehéroroszországi helyzetről is. A miniszterelnök megköszönte Magyarországnak, hogy a NATO keretében részt vett Észtország légterének védelmében, és ezzel hozzájárult az ország biztonságának megteremtéséhez.

Válaszában a házelnök biztosította a kormányfőt arról, hogy igény esetén Magyarország további segítséget nyújt.
A migrációról szólva az észt miniszterelnök fontosnak nevezte a szorosabb együttműködést a kibocsátó és a tranzitállamokkal, az országhatárok védelmét és azoknak az embereknek a mielőbbi hazaküldését, akik nem jogosultak menekültstátuszra.

Kövér László és Jüri Rattas szolidaritását fejezte ki a fehéroroszországi emberekkel, és az Európai Unió álláspontját támogatva demokratikus elnökválasztás szükségességét szorgalmazta.

Tallinni hivatalos látogatásán Kövér László a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta át Trivimi Velliste volt észt külügyminiszternek. A kitüntetést Áder János köztársasági elnök adományozta az Észt Köztársaság korábbi külügyminiszterének az európai nemzeteket összekötő keresztény értékrend és kultúra megóvásában betöltött kimagasló szerepe elismeréseként.

Az Országgyűlés sajtófőnöke arról is beszámolt, hogy Kövér László és Henn Polluaas koszorút helyezett el a kommunizmus észtországi áldozatainak emlékművénél.